Felszentelték

2023.09.10. 11:09

Megújult a Szent Kamillus templom Nádorvárosban - képek

Vasárnap ünnepi szentmise keretében szentelték fel a megújult győri Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia fő- és az új szembemiséző oltárát. A megáldást és szentelést dr. Veres András megyéspüspök végezte.

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Berkes Gyula plébános az ünnepi alkalomkor elmondta, a főoltár 146 millió, a szembenéző oltár és a felolvasóállvány 5,6 millió forint volt, összesen 152 millió forint. Ezt az összeget egy bank 110 millió forintja, Dézsi Csaba András és az önkormányzat 2,5 milliós felajánlása és a hívek, vállalkozók 40 milliód adománya tette ki. Beszédében Veres András a felelősségvállalás szükségességére hívta fel a figyelmet, arra, hogy mi magunk is legyünk őrök, ne menjünk el szó nélkül a rossz mellett, figyeljünk a ránk bízottakra. Isten az egyházat is őrnek állította, Isten üzenetének közvetítésére, ezt kell végezniük, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Végezetül a felújításról szólva azt is elmondta, hogy a templom olyan, mint az otthon: tisztán és karban kell tartani.

Az 1776-ra épült Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia felújítása hét éve kezdődött először a mellékoltárokkal, később a szószékkel, a főoltár restaurálása pedig 2019-ben kezdődhetett el.. A templombelső, az oltárok, a szószék átfestve világosabb lett, a rossz állapotban lévő szobrokat javították. Az épület az elkészült főoltárhoz jobban illeszkedő új szőnyegezést is kapott. A főoltár restaurálása három évig tartott.  Restaurálták a főoltár közepén található, Lellisi Szent Kamill halálát ábrázoló festményt is, megtisztították, a lakkot eltávolították, mert az az idők alatt kicsit megsárgult. A munkálatok nagy részét Springer Ferenc festő-restaurátor és Szalay György faszobrász-­restaurátor végezték Berkes Gyula plébános irányításával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában