Mezőgazdaság

2023.09.16. 10:47

Jó a termés idén - Aratják a napraforgót Győr-Moson-Sopronban

Kiváló hozamokkal számolnak a napraforgót termesztő gazdák Győr-Moson-Sopronban, mégis bánatosak: a jelenlegi felvásárlási árak csupán a tavalyi felét érik el. Úgy vélik, legjobb esetben is csak nullára hozhatják ki ezt az évet.

Gyurina Zsolt

Betakarítás – A kismegyeri Megyer Agro Kft. 100 hektáros földjein ezekben a napokban aratják a napraforgót. Küzdelmes év áll mögöttük. Felvételünkön: Kukorelli Gyula. Fotó: Csapó Balázs

Győr körül a legtöbb helyen elkezdték betakarítani a napraforgót, várhatóan október elejére végeznek a munkával

– felelte kérdésünkre Szabó Lajos vármegyei főfalugazdász. Főként az érésgyorsítót alkalmazó termelők vannak előbbre. A térségben leginkább étkezési olaj készül a napraforgómagokból. Győr-Moson-Sopronban a legtöbbet a növényből a Győri járásban, Pannonhalma és Tét környékén termesztenek, majdnem 8 ezer hektáron. Csorna és Mosonmagyaróvár, illetve Kapuvár és Sopron körül ugyancsak 3,7–3,7 ezer hektáron találunk belőle, összesen bő 15,5 ezer hektáron. A terület nagysága évek óta nem változik jelentősen. Mint Szabó Lajos elmondta: átlagos évnek ígérkezik az idei, a hozamok 2,5 tonna körül várhatók hektáronként.

Harc az őzekkel 

Valiczkó Szabolcs győrasszonyfai gazda 36 hektáron termeszt napraforgót, javarészt étkezési olajnak, egy kisebb részét pedig takarmányozásra. A várható hozammal még elégedett is lenne, hiszen a három tonna hektáronként jobb, mint tavaly. 

– Az időjárás kegyes volt, a piac alakulása már kevésbé – válaszolta érdeklődésünkre a győrasszonyfai gazda. – A felvásárlási ár egyelőre nagyon alacsony, és nem is igen várható, hogy emelkedne. Míg tavaly 250 ezer forintot kínáltak egy tonnáért, addig idén a felét, 125 ezer forintot. Az okot csak sejteni lehet. Az sajnos valószínű, hogy a tavaly az orosz–ukrán háború és a kiviteli korlátozások miatt elvesztett külpiacokat nehéz lesz visszaszerezni.

Szintén nagy gond nála a vadkár: míg tavasszal a zsenge hajtásokban főleg a nyulak, a nyár folyamán az őzek tettek kárt. Volt olyan másfél hektáros területe, amelyet szinte teljesen tönkretettek. 

Valiczkó Szabolcs és fia, Martin családi gazdálkodók Győrasszonyfán. A betakarított napraforgó nagyobb része étkezési olaj lesz, kisebb része takarmányozási célra megy. Fotó: Rákóczy Ádám

– Másfél hónapig jártak rá. Ha az állat leeszegeti róla a zöldbimbót, a napraforgó már nem hoz termést. Vadhálóval lehet védekezni ellenük, ha a gazdák egy nagyobb terület esetén összefognak, illetve a vadásztársasággal tárgyalunk azért, hogy némi kártalanítást kapjunk – összegezte a problémát.

Katasztrofális felvásárlási árak 

Hasonló helyzetről számolt be az egyik legnagyobb Győr környéki napraforgóföld tulajdonosa, a Megyer Agro Kft. egyik vezetője, Kukorelli Gyula. A családi vállalkozásnak idén 100 hektáron termett napraforgója, amelyet néhány napja kezdtek el betakarítani. 

– A napsütés szépen szárította a növényeket, így egy mesterséges szárítás árát is meg tudtuk spórolni. Az esős időszak alatt szeretnénk végezni – kezdte érdeklődésünkre. – A hozamokkal sincs baj, a mostani három és fél tonnás eredmény hektáronként kielégítő, ráadásul elég csapadék érkezett idén, meleg is volt. A gond az árakkal van, ugyanis a felvásárlási árak idén katasztrofálisak – emlegette fel ő is a legnagyobb gondját. 

Keleti vetélytársak 

Kukorelli Gyula ugyancsak 125–130 ezer forintos tonnánkénti ajánlatokról számolt be, a tavalyiak feléről. Az ok szerinte a vám nélkül Közép-Európát elárasztó keleti napraforgóban, növényi olajban keresendő. Az sem segíti a gazdákat, hogy egy éve nagyon magas áron kellett beszerezniük az inputanyagokat, a növényvédő szereket, a műtrágyát, így szerinte idén jó, ha nullára ki tudják hozni a gazdálkodásukat – márpedig ez hosszú távon aligha vezet jóra... 

Drága inputanyagok - Hazánkban a Győr-Moson-Sop­ron vármegyei agrárkamara adatai alapján több mint 710 ezer hektáron takarítják be a napraforgót ezekben a napokban. Információink szerint egyhektárnyi termést idén mintegy 350–400 ezer forint inputráfordításból állítottak elő, ebből az látszik, ahhoz, hogy ne legyen veszteséges az év, a termelőknek mintegy 3,5 tonnás termésátlagra van szükségük. Az Európai Unióban 11 millió tonna körüli lesz az össztermés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában