Kereszt és áldás

2023.09.21. 14:04

I. Bartholomaiosz pátriárka diákokkal találkozott és ajándékot is hozott Pannonhalmára

Szerdán érkezett Magyarországra I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, aki vasárnapig a Pannonhalmi Főapátság vendégszeretetét élvezi, pénteken pedig az ökumenikus konferencia egyik főelőadója lesz, melyet a főapátság youtube csatornája élőben is közvetít.

Bella Violetta

Őszentsége vasárnapig vendégeskedik a monostorban, addig a szerzetesközösség és a bencés diákok vendégszeretetét élvezi. Fotó: Hirling Bálint

Pannonhalmán elsőként a szerzetesközösséggel majd pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulóival találkozott. A diákoknak őszintén mesélt életéről, törekvéseiről és arról is, hogyan került közel a hithez. A fiatalságot  nem csak az egyház jövőjének, hanem élő jelenének is nevezte. Őszentsége – ahogy ő fogalmazott – baráti jótanácsként arra hívta a fiúkat, hogy szeressék a munkát, szeressenek dolgozni. Arra is buzdította őket, hogy becsüljék meg az időt és töltsék hasznosan. Majd az ókori görögök tanácsát ajánlotta figyelmükbe: „Semmit mértéktelenül!”

Fotó: Hirling Bálint

Őszentsége nem érkezett üres kézzel a diákokhoz. A beszélgetés végén mindenkinek egy kis keresztet ajándékozott. Mint mondta a keresztényeknek áldást hoz ez a kereszt, míg a nem keresztények emlékként őrizhetik meg a találkozásról.

Az ökumenikus konferencia részleteiről és a pátriárka látogatásának jelentőségéről hallgassa meg korábbi podcast beszélgetésünket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában