Vizsgálat

2023.09.05. 17:10

Határvita: Vizsgálódik az osztrák ombudsman az Ágfalva-Somfalva közötti útszakasz lezárása miatt

Vizsgálja az osztrák ombudsmani testület a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti útszakasz lezárásának jogszerűségét. A hatóság a magyarországi alapvető jogok biztosa beadványával együtt az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi iroda panaszait is figyelembe veszi.

Bódvai Ildikó

Emelkedő-süllyedő oszlopok akadályozzák a kishatáron az autóval történő átkelést.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Szalay Károly

Az  osztrák ombudsmani testület levélben kereste meg az NZP Nagy Legal ügyvédi  irodát, hogy hozzájuk is juttassák el azt a beadványukat, amelyben több hatóságnál kifogással éltek a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt. Az ügyvédi iroda korábban panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és egyedi normakontroll-kérelmet az osztrák alkotmánybírósághoz. Augusztus közepén dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét a két település közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban. Álláspontja szerint a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, ezért kért vizsgálatot. Az osztrák testület ehhez a megkereséshez kapcsolódóan kívánja bevonni a vizsgálatba a saját jogon eljáró, és az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi irodát.

- Az osztrák ombudsmani testület azzal a kéréssel kereste meg az ügyvédi irodánkat, hogy küldjük el nekik is az alkotmányos panaszunkat. Tájékoztattak, hogy a mi érveléseinket is meg fogják vizsgálni abban az eljárásban, amelyet a magyarországi alapvető jogok biztosa kezdeményezésére indítottak. Ezt elküldtük, és formális panaszal éltünk, hogy az eljárásba mi is be tudjunk kapcsolódni - közölte dr. Ruzicska Máté, az NZP Nagy Legal munkatársa. 

Az osztrák ombudsman hatóságként megvizsgálja a beadványokat, adatokat gyűjt be, és ha szükségesnek látja tanúkat is meghallgat. Amennyiben arra az eredményre jut, hogy jogsérelem történt, felhívja a somfalvi önkormányzat figyelmét, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot

 - tette hozzá a szakember.

Mint arról korábban a Kisalföld több alkalommal is beszámolt, Somfalva önkormányzata az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől, ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását. 

Ez év március 1-jétől még drasztikusabb lépéshez folyamodtak, útépítési munkálatokra hivatkozással teljesen lezárták az utat. 

Útakadályként emelkedő-süllyedő oszlopokat építettek a kishatáron, július 1-jét követően pedig csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyeznék a használatát úgy, hogy azt előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

 

Zenés piknik és demonstráció a határon

Az ágfalvi civilek a határok szabad átjárhatóságáért zenés pikniket és demonstrációt szerveznek. A Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti határ magyar oldalára várják az érdeklődőket és tiltakozókat szeptember 17-én, vasárnap 13 órától. Demonstrációjukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a határsorompó nem megoldás. A rendezvényen fellép a soproni Fajkusz Banda is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában