Környezet

2023.08.17. 23:07

Ausztriában 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza az üvegházhatású gázok kibocsátása

Ausztriában 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza az üvegházhatású gázok kibocsátása - közölte csütörtökön Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter bécsi sajtótájékoztatóján.

Kisalföld.hu

A zöldpárti tárcavezető szerint a tavalyi évhez képest 6,4 százalékkal csökkenést mértek. Mint mondta, első alkalommal vált láthatóvá a környezetvédelmi politikában tett intézkedések hatásossága. "A klímavédelem egy maraton, nem pedig rövidtávfutás" - fogalmazott Gewessler, és további intézkedéseket sürgetett.

Az osztrák környezetvédelmi hivatal előzetes adatai szerint 2022-ben mintegy 72,6 millió tonna üvegházhatású gázt bocsájtottak ki Ausztriában. A tavalyi évhez képest 6,4 százalékos csökkenés pedig öt tonna széndioxidnak felel meg. "Ezek valóban örömteli hírek" - hangsúlyozta a zöldpárti politikus. Hozzátette, hogy a károsanyag-kibocsájtás mérséklődése a célegyenesbe juttatja Ausztriát, hogy 2040-ig elérje a klímasemlegességet.

"A másik jó hír az, hogy a csökkenés minden ágazatban bekövetkezett" - utalt Gewessler egyebek között a közlekedésre, az épületek és ipari termelésre.

"Ez olyasmi, amit még nem tapasztaltam, mióta a szövetségi környezetvédelmi hivatalban dolgozom" - hangsúlyozta Günther Lichtblau, a hatóság klímaügyi szakértője.

2021-ben 2020-hoz képest 4,9 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsájtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában