Két éve még 6 milliós veszteséget termelt a vállalkozás

2023.07.28. 10:06

Nem mindennapi történet - Nyereségessé vált a gumiszerviz a NAV-vizsgálat hatására Győr-Moson-Sopronban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatának hatására egy csapásra nyereségessé vált a korábban tartósan veszteséges gumiszerviz.

Kisalföld.hu

Az egyéni vállalkozó együttműködött a NAV munkatársaival, így bírság helyett önellenőrzéssel zárult az eljárás. Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A Győr-Moson-Sopron vármegyei revizorok adókedvezménnyel kapcsolatos ellentmondás miatt indítottak jogkövetési vizsgálatot egy gumiszervizt üzemeltető egyéni vállalkozónál. Az ellentmondás rendezése közben megvizsgálták a bevallásában szereplő vállalkozói adatokat is, melyek szerint 2021-ben 6 millió forint vesztesége keletkezett, de a korábbi években is rendre veszteséges volt a vállalkozása.

Az okok feltárására az adóellenőrök nyilatkozatra szólították fel az egyéni vállalkozót, aki a személyes nyilatkozattételkor részletesen bemutatta a jól prosperáló gumiszerviz működését. Elmondta továbbá, hogy büszke a kialakított árképzésére, ami biztosítja a vállalkozása fenntarthatóságát, sikerességét. Az adóellenőrök kérdésére, hogy akkor mi indokolta az éveken át tartó veszteségét, illetve hogyan tudja a veszteség mellett fenntartani a vállalkozását, sem ő, sem pedig a könyvelője nem tudott észszerű magyarázatot adni.

A NAV munkatársai felhívták a figyelmüket, hogy vizsgálják felül a bevallásban az egyéni vállalkozás bevételeit és költségeit. Mivel a hibákat jogkövetési vizsgálat fedte fel, a vállalkozónak lehetősége volt azok szankciómentes, önkéntes javítására, amit meg is tett. A vizsgálat lezárultával ugyanis önellenőrzést nyújtott be, melyben 5,8 millió forinttal csökkentette a veszteségét.

A jogkövető magatartás ráadásul tartósnak is bizonyult: az időközben benyújtott, 2022-re vonatkozó szja-bevallásában már 4,5 millió forint vállalkozói jövedelmet szerepeltetett, ami után határidőben megfizette az szja-t is - közölte portálunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában