Lecsapott a hidegfront

2023.07.14. 07:35

Kidőlt fák a házakon, autókon és megbontott tetők - viharkárok Győr-Moson-Sopronban

Kidőlt fákhoz, megbontott tetőkhöz és autókra dőlt fákhoz is riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopronban a szerda éjjeli vihar miatt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat az átvonuló hidegfront.

Simon Roberta

Portálunkon is beszámoltunk a nagy viharról, mely Győr-Moson-Sopron szerte fennakadásokat okozott.

– Éjjel 22 óra 30 és reggel 7 óra között a viharos időjárás miatt térségünkben hetvenszer kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak – tudtuk meg dr. Németh Ramóna tűzoltó főtörzsőrmestertől, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. – Hatvan esetben leszakadt faágak, kidőlt fák eltávolításához, háromszor megrongálódott épületekhez és négy esetben leszakadt elektromos vezetékekhez, kétszer pedig vízeltávolításhoz vonultak a tűzoltóegységeink – sorolta a győri szóvivő. Sopronkövesden, a Kossuth Lajos utcában lakóházra dőlt egy fa, amit a város egységei távolítottak el.

Szerda éjszaka a 84-es főúton Sopronkövesdnél, Lövőnél és Peresztegnél, valamint a 85-ös főúton Fertőszentmiklósnál több, nagy méretű fa eltávolításában kérték a tűzoltók segítségét. Sopronban húszméteres fa dőlt ki, a város hivatásos tűzoltói láncfűrésszel darabolták fel. 

A többemeletes ház állította meg a kidőlő fát a viharban. Fotó: Katasztrófavédelem

Győrben, a Déry Tibor utcában egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt. Téten, a Kodály Zoltán utcában leszakadt villanyvezeték miatt kérték az önkéntes tűzoltók segítségét. Míg Tét és Rábaszentmihály között balesetet okozott az útburkolatra dőlt fa, ugyanis egy arra közlekedő autós nekihajtott, majd átrepült rajta és mintegy harminc méterre állt meg. Vitnyéden pedig melléképületre dőlt egy diófa. A Kapuvári Rendőrkapitányság tetőszerkezetét másfél méter hosszan megbontotta a szél. Az egység kordonszalaggal körbekerítette a területet. 

– Vármegyénk egész területén az önkéntes tűzoltó-egyesületek kiemelkedő jelenlétükkel, nagy létszámmal és gyors reagálásukkal, sok esetben önállóan segítették a viharkárok mielőbbi szakszerű felszámolásában a hivatásos egységek munkáját. Tizenkilenc önkéntes tűzoltó-egyesület nyolcvanhat tűzoltóval és tizenkilenc járművel vett részt a viharkárok megszüntetésében. A viharos események miatti tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával nem sérült meg senki – részletezte dr. Németh Ramóna, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. 

A vasútforgalmat is korlátozta a vihar, mivel több helyen dőlt fa a vágányra. Így több helyen késésekkel, menetrendváltozással, valamint átszállással kellett számolniuk az utasoknak a kisalföldi térségben. 

A Győr-Szol Zrt. munkatársai tegnap fokozott intenzitással végezték a győri közterületeken a takarítási munkákat. Ahol fák, nagyobb ágak estek áldozatául az erős szélnek, azokat feldarabolták és a helyszínről elszállították. A vihar erősségét mutatja, hogy több egészséges fát rongált meg a szél. A letört gallyak, szétszórt falevelek összegereblyézése, elszállítása és a szemét összegyűjtése a következő napokban is folytatódik. 

– A közterületen álló fák állapotát a Győr-Szol Zrt. munkatársai folyamatosan ellenőrzik, emellett lakossági észrevételeket is fogad a szolgáltató. A bejelentést követően szakemberek a helyszínen szemrevételezik a növényeket, s ha felmerül annak lehetősége, hogy nem teljesen egészségesek, az egész fát vagy annak kritikus részeit műszerrel, az úgynevezett Fakopp berendezéssel is ellenőrzik, majd elvégzik a szükséges beavatkozásokat – tájékoztatta lapunkat Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában