Sokak életét megkeseríti

2023.07.30. 18:29

Itt a parlagfűszezon - A kormányhivatal mostanáig 35 bejelentést kapott Győr-Moson-Sopronban

Parlagon hagyott területeken, szántóföldeken, de gyakran erdei tisztásokon is tömegesen előfordul a parlagfű. A növény egyre több embernek okoz bosszúságot, ráadásul ezekben a napokban kezdte el szórni a pollenjeit. Lesz ennél rosszabb is, a koncentráció augusztus végén, szeptember elején tetőzik.

Mészely Réka

Hasznos felismerni – dr. Szijjártó László kezében a parlagfű, amely bosszantó tüneteket tud okozni. Fotó: Kerekes István

  • Dr. Szijjártó László gyermekorvos-tüdőgyógyász elmondta: a parlagfű hazánkban a nyolcvanas évektől szaporodott el.
  • Az agresszív növény sokaknak okoz kellemetlen tüneteket. – A parlagfű-allergia tünetei hasonlóak a vírusos nátháéhoz, ám lefolyásában más. Ha híg orrfolyás, -dugulás, orr- és szemviszketés, tüsszögés, torokviszketés jelentkezik elhúzódóan a pollenszezonban láz, torokfájás, köhögés nélkül és főleg a szabadban, akkor nagy valószínűséggel parlagfű-allergia áll a háttérben – mondta a doktor.
  • Magyarországon felső légúti allergiában a lakosság 15–25 százaléka érintett, ebből a legtöbben a parlagfűtől szenvednek.

– A mintegy két hónapos szezon alatt a tünetek erősödhetnek, gyengülhetnek a pollenkoncentrációtól függően. Bár ez az allergia bármilyen korosztálynál jelentkezhet, főként a fiatal felnőtteknél jellemző – tudtuk meg dr. Szijjártó Lászlótól, a Magyar Orvosi Kamara vármegyei elnökétől, aki nem javasolja az allergiateszt elvégzését. Mint mondja, az esetek többségében elég a patikákban beszerezhető antihisztamin-tabletta a tünetek kezelésére. Hozzátette: az allergiatesztek költségesek és megbízhatatlanok. Túl gyakran adnak álpozitív eredményt, a diagnózis felállításához nem szükségesek. Az orvos szerint az immunterápia csak súlyos esetekben megfontolandó, mivel hatása bizonytalan, költséges és hosszú ideig tart.

Mit tehetünk?

– Aki allergiás a parlagfűre, annak javaslom, hogy a magas pollenkoncentrációjú időszakokban létesítsen otthon pollenóvóhelyet. Átmenetileg ne szellőztessen, a mosott ruhát ne a szabadban szárítsa. Ha kint tartózkodik, viseljen fejfedőt, napszemüveget – hívta fel a figyelmet a doktor, megjegyezve, akinek súlyosabb tünetei jelentkeznek, mindenképp keresse fel a háziorvosát vagy kérje allergológus segítségét.

A parlagfűszezonban még a feketeüröm is okozhat panaszokat. Ennek a kezelése ugyanaz, ezért nem lényeges tudni, hogy pontosan melyik növény pollenje okozza az allergiát. Az elmúlt évtizedekben az allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága ijesztő ütemben nőtt. Ma Magyarországon felső légúti allergiában a lakosság 15–25 százaléka érintett, ebből a legtöbben a parlagfűtől szenvednek. A megbetegedések ellen segítséget nyújthat a pollennaptár és -térkép figyelése, a pollendús környezet kerülése, valamint még a zárt ablak mellett történő autózás, a gyakori hajmosás.

Bejelenthetjük, ha látjuk a növényt

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre kifejtette: a vármegye területén jelenleg rendezett, szépen művelt a határ. Az aratás azonban folyamatban van, oda kell figyelni a munkálatokat követően is a tarlók kezelésére, ápolására. Amennyiben valaki parlagfűvel szennyezett területet észlel, a Parlagfű Bejelentési Rendszeren keresztül tehet bejelentést. Az applikáció letölthető vagy elérhető a pbr.nebih.gov.hu oldalon keresztül. A bejelentést követően az információ közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatósághoz jut el.

Az évnek ebben az időszakában mindig többen keresnek ellenszert a jellegzetes tünetek enyhítésére. Ezt tapasztalja dr. Harangozó Tímea győri szakgyógyszerész is. Fotó: Csapó Balázs

Folyamatosak az ellenőrzések

Idén a vármegyei kormányhivatalhoz már 35 lakossági bejelentés érkezett a rendszeren keresztül, amelyből 6 külterületi ingatlanra vonatkozott. Az ellenőrzés és a fegyelmi eljárások folyamatosak. Az elmúlt évben 122 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a kormányhivatal. Ennek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától és a fertőzöttségétől függően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában