Kalapács alatt a tiszttartólak

2023.07.13. 15:29

Elárverezik a romos állapotban lévő Mosonvár utcai épületet és a mellette levő telket

Hétfőn elárverezik a Mosonvár 5. és 7. szám alatti ingatlanokat. A mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy értékesíteni kívánja a tulajdonában lévő egykori tiszttartólakot.

Mészely Réka

A középkori alapokra épült műemlék kúriától és a mellette levő telektől árverésen válna meg a mosonmagyaróvári önkormányzat. Fotó: Mészely Réka

Az egykor jobb időket is megélt a Mosonvár utcai ingatlannal kapcsolatban a tulajdonos, azaz a helyi önkormányzat úgy döntött, megválna a rossz állapotban lévő épülettől és a mellette lévő telektől. A témát tárgyalta a képviselő-testület. 

A Mosonvár utca 5. szám alatt található egykori kastély pincével és két szinttel műemlék besorolású, a telek pedig kiemelten védett régészeti lelőhely. Az ingatlanon építési tevékenységet csak az örökségvédelmi hatóság engedélyével lehet végezni. Az épület jelenleg üres, funkciója nincs, teljes felújításra szorul. Mivel az épület a telek teljes szélességében épült, a hátsó udvar megközelítése egy személybejáró méretű kapun keresztül biztosított. A 7. szám alatti ingatlanon korábban egy lakóház állt, amit már elbontottak. A telek egy része közpark. 

Szabó Miklós képviselő felhívta a figyelmet, hogy a Mosonvár utca 5. szám alatt műemlék épület található, ami azt jelenti, hogy aki megveszi az épületet, annak meg kell tartania. 

Árvay István polgármester is kitért arra, hogy a műemléki besorolás miatt vált indokolttá az értékesítés. 

A Mosonvár utca 7. szám alatti ingatlan biztosítja a Mosonvár utca 5. szám alatti ingatlan megközelítését is, ezért is együtt értékesítik mindkettőt. 

Az árverés hétfőn 10 órakor lesz a hivatalban: együttes kikiáltási áruk bruttó 64.585.000 forint (ebből a Mosonvár utca 5. szám alatti 54.359.180 forint és a Mosonvár utca 7. szám alatti 10.225.820 forint). 

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület leltározza a Lajta-parti város műemlék épületeit. Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató, helytörténész kutatásai szerint a kúria jellegű épület kosáríves kapuval, klasszicista stílusban, középkori alapokra épült az egykori mosoni vár belterületén. A XVIII. század elején magántulajdon volt, majd a magyaróvári uradalom vásárolta meg, ekkor kapta a tiszttartólak elnevezését. A hagyomány szerint Mária Terézia is megszállhatott a falai között. A legenda szerint a pincéjéből, amely a hajdani mosoni vár föld alatti helyisége lehetett, alagút vezetett a magyaróvári váron keresztül a pozsonyi várhoz. A pincében középkori falmaradványt is találtak. Környékén a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum 1958-ban ásatásokat végzett, amelyek során az 1271-ben elpusztult mosoni vár egyik megszenesedett deszkája is előkerült. 1945 óta az épület polgári lakóház volt. Jelenleg egyébként lakatlan, használaton kívüli. Esetleges hasznosítására korábban több ötlet is felmerült már. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában