Reszkessetek vérszívók!

2023.06.26. 12:46

Mutatjuk, melyik településeken irtják a szúnyogokat június utolsó hetében Győr-Moson-Sopronban

Az esős, viharos tavaszi időjárás kifejezetten kedvezett a csípőszúnyogok szaporodásának. Olyan térségekben is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol csak ritkán fordul elő komolyabb szúnyogártalom. A leginkább a folyók menti települések érintettek.

kisalfold.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

Folytatódik a szúnyoggyérítés

A héten Budapest mellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom vármegyéket is érinti a katasztrófavédelem által koordinált gyérítés. A Duna mentén Komárom környékén végeznek földi gyérítéseket, valamint a határ közelében, Sopron környékén - közölte a Katasztrófavédelem.

Június 27-én Iván, Csáforjánosfa, Csér, Felsőmarác, június 29-én Sopron, június 30-án Fertőhomok, Fertőd, Fertőszéplak, Hidegség, Hegykő, Kópháza, Ferrtőendréd, Röjtökmuzsaj, Sarród, Fertőszentmiklós, Nagycenk és Petőháza településeken végeznek földi kémiai gyérítést.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést platós autókra szerelt permetezőgépekkel végzik. A készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban juttatják ki a települések belterületén az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más, nappal aktív beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik, a kijuttatott minimális dózisban pedig nem jelent veszélyt az emberekre, állatokra, növényekre. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a részletes településlista a tervezett gyérítési időpontokkal.

 

Egy-egy vihar után a szúnyoglárvák fejlődéséhez ideális kisvizek jönnek létre a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek a lárvák. Ezeken a helyeken, mivel magántelkeken vannak, nem lehet biológiai szúnyoggyérítést végezni. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában