Visszatartja a gyorshajtókat

2023.06.26. 19:07

Beváltak a trükkös dobozok Fertőszentmiklóson

Beváltották a hozzájuk fűzött reményeket a telepített traffiboxok.

Ollári Gergely

Fertőszentmiklóson három helyszínen is újonnan telepítettek traffiboxot: az Újtelep, a Vadász és a Rákóczi utcánál. Felvételünkön a város polgármestere, Horváth Tibor.

Fotó: Máthé Daniella

Fertőszentmiklóson három helyszínen van traffipax, az Újtelep, a Vadász és a Rákóczi utcánál. Lapunk megkeresésére Horváth Tibor polgármester úgy nyilatkozott: a rendőrséggel közösen választották ki a helyszíneket, ahová a készülékeket telepítették. 

– Az Újtelep utca hosszú, nagy lendülettel érkeznek ide az autósok. A Vadász utca mintegy az autópálya-lehajtó meghosszabbítása, általában itt is magasabb sebességgel közlekednek a járművek. A Rákóczi szintén egyenes szakasz, belterületi út. Ez az itteni óvoda és a sok gyermek miatt került a helyszínek közé – mondta el az elöljáró. Hozzátette: – A készülékek kihelyezése óta észrevehető a javulás, jók a tapasztalatok. Mi örülünk a traffiboxoknak, aki csekket kap, az természetesen nem. A közlekedési morál sehol sem jó, ezek visszatartó erővel bírnak. Tervezünk még hasonlót a városban, akár figyelemfelhívó, kartonból kivágott rendőrautót, vagy újabb traffiboxokat. 

Fertőbozon is tervezik ha­­sonló kihelyezését a Fő utcában, ahol az előkészületek megtörténtek, már csak a dobozt várják. 

– Gyakori itt a gyorshajtás, a forgalom is nagy. Egy másik szakaszon a napokban történt gázolás. Szeretnénk elérni, hogy kisebb legyen a forgalom. Biztos vagyok benne, lesz hatása – fogalmazott kérdésünkre Kutrucz Gyula polgármester. 

– Előzetes egyeztetések voltak arról, hogy községünkben telepített traffibox legyen. Az elképzelési szakaszban vagyunk, de annyit elárulhatok, hogy a Soproni út helyszínén gondolkodunk. A testület még nem döntött, de terveink vannak –fogalmazott lapunknak Sulyok Balázs, Újkér polgármestere. 

Nemrég megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél, szigorúbban veszi a rendőrség a sebességhatárok átlépését. Megkeresésünkre a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azt írta: májustól a sebességmérő készülékek hitelesítési eljárása során a mérésügyi hivatal nem szerepelteti a hibahatárt, a mért értéket az ellenkező bizonyításig hiteles adatnak kell tekinteni. 

– Ennek következményeként a rendőrség nem írja az ügyfél javára a készülék esetleges pontatlanságát, hanem a kapott eredmény szerint állapítja meg a bírságot. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy alacsonyabb értéktől szabják ki az ilyen bírságokat, illetve ugranak azok magasabb kategóriába. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában