Június 15-én pontban 11-kor

2023.06.19. 16:21

A Radetzky-huszárokra emlékezett Komárom

Az isonzói és piavei csatában elesett hős Radetzky-­huszárokra emlékezett Komárom június 15-én 11 órakor a Radetzky-emlékműnél.

kisalfold.hu

A város korábbi polgármestere, Alapy Gáspár meghagyta, hogy „a város közössége minden év június 15-én mondasson gyászmisét az elesett hősökért, gondoskodjék arról is, hogy a protestáns templomokban is legyen ez alkalomból istentisztelet, végül, hogy a város polgármestere vagy más képviselője minden év június hó 15-én délelőtt 11 órakor, amely időpontban a leghevesebben dúlt a piavei csata, koszorúzza meg a hősi emlékművet!” 

 

A második piavei ütközetben az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai álltak szemben az olasz haderővel. Az olasz fronton az antant elsöprő győzelmet aratott, az ütközet 55 ezer halálos áldozatot követelt. A csatában 639 Radetzky-huszár is életét vesztette. 

Alapy Gáspár meghagyta, hogy a mindenkori városvezetés június 15-én 11 órakor emlékezzen meg a piavei csata hőseiről. FOTÓ: Komáromi Városmarketing Kft.

A csütörtöki múltidézésen jelen volt dr. Molnár Attila polgármester, Turi Bálint al­polgármester, Szabó István és Dombay Gábor önkormányzati képviselő, Molnárné dr. Taár Izabella, a Komáromi Járási Hivatal vezetője, dr. Gátfalvi-­Delbó Gabriella, a Klapka György Múzeum igazgatóhelyettese és Ábrahám Tamás történész, valamint a Szőnyi Lovas Sportegyesület ­hu­szárjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában