Elkezdődtek az érettségi vizsgák

2023.05.09. 14:17

Komárom-Esztergom Vármegye egyik legrégebbi gimnáziumában idén 132 diák érettségizik

258. tanévénél tart a tatai Eötvös József Gimnázium, ahol ebben a tanévben 132 végzős diák érettségizik. Petőfi Sándor „bejött”, sokan tippeltek arra, hogy a 200 éve született költő géniusz vizsgafeladat lesz. Lázár Ervin és Tóth Árpád mellett Petőfi egyik művét is választhatták elemzésre a diákok.

Kiss T. József

Emlékeztetőül a Magyar Nyelv és Irodalom középszintű írásbeli vizsgán műértelmező szövegalkotás, vagy szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás feladat szerepelt. Így aztán az érettségizőknek, az első 90 perces vizsgarésznél egy borokról szóló szövegértési feladatott kellett megoldaniuk. A gyakorlati szöveg alkotásnál egy biciklizős kampány és egy levél közül választhattak.

A magyar helyesírási szótárat lehetett használni a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgán. Fotók: Kiss T. József

Tatán Komárom-Esztergom Vármegye egyik legrégebbi gimnáziumában, az Eötvös József Gimnáziumban az idei volt a 258. tanév, az elsőt még 1765-ben a piaristák jegyezték.” – tudtuk meg Barsi Éva igazgatónőtől. – Probléma mentesen indultak a vizsgák, a Járási Hivatalban átvehettük az írásbeli magyar nyelv és irodalom vizsgafeladatokat. Iskolánkban négy osztály 132 diákja ballagott el szombaton, hogy aztán hétfőn reggel mindegyikük elkezdje a „magyar” érettségi írásbeli vizsgákat. Diákjaink felkészülten, de kicsit izgulva néztek a vizsgák elé. Bízom abban, hogy mindenki a legjobb tudása szerint veszi majd az akadályokat. Az érettségire való bocsátás feltételeinek minden tanulónk megfelelt. Kedden matematikával, majd töténelemmel folytatódtak a vizsgák, ezután az angol és német nyelv következnek. Iskolánkból mindenki továbbtanul, mindenki beadta jelentkezését valamilyen felsőoktatási tanintézménybe. A legkülönbfélébb felsőoktatási intézményekbe jelentkeztek diákjaink, így például az orvosi egyetemekre, gazdasági, társadalomtudományi, műszaki egyetemekre.” - tette még hozzá Barsi Éva igazgató.

Barsi Éva az Eötvös József Gimnázium igazgatója

Miklósi Anna érettségiző diáklány elmondta, nem volt nehéz a „magyar” érettségi, sokkal nehezebbre számított. A szövegértés és a műelemzés sem okozott neki gondot. Anna Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezte. Anna elárulta, az ELTE-re készül, anglisztikát szeretne tanulni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában