24 ágyas szálló

2023.04.22. 15:07

Táborozóknak, turistáknak lehet szállása a kimlei turistaház - Fotók az átadóról

Egy huszonnégy ágyas turistaszállót alakítottak ki az egykori kimlei polgármesteri hivatal tetőterében, melyet szombaton adtak át. A szigetközi településen aktív a közösségi élet.

Fotó: Kerekes István

Százezer eurót nyert a kimlei önkormányzat az Ecoregion interreges projektben a Mosoni-Duna partján álló csónakház tetőterében egy turistaszálló kialakítására. Így két szobában tíz-tíz ágyat, két szobában pedig két-két ágyat helyeztek el, azok kiszolgáló egységeivel és egy társalgóval. A beruházást ünnepélyesen szombaton adták át.

– Úgy kezdődött minden, hogy vásároltunk egy sárkányhajót, ez volt a 2014-ben felállt új képviselő testület első beruházása. Éreztük és tudtuk, hogy a közösségépítés a legjobb beruházás – kezdte beszédét Eller Gizella kimlei polgármester. Mint mesélte, az egykori községháza Duna felőli részét ez után vette birtokba a Kimlei Sárkányok Vízisport Egyesület. Aztán a TOP turisztika pályázat támogatásával elkezdődött az épület felújítása, az első részben helyet biztosítva a Szigetköz Natúrpark Egyesületnek, a Timaffy kiállításnak és a házasságkötő teremnek. 

A korábban életveszélyessé vált tetőszerkezet helyett új tetőt alakítottak ki. Egy utolsó pillanatban beadott, majd nyertes pályázat révén nyerték el a fenti összeget, amihez az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ további tízmillió forintot biztosított, míg az önkormányzat még tízmillió forintot tett hozzá. A bútorokat a Szigetköz Natúrpark Egyesület vásárolta, szintén pályázati forrásból.

– A hely mától várja a vízi túrázókat, de kerékpárral vagy akár gyalog érkezők számára is kiválóan alkalmas, miként fiatalok táboroztatására, továbbképzésre vagy csapatépítésre is. A csónakházban kajak-kenu és kerékpárbérlési lehetőség is van, emellett az önkormányzat tulajdonában lévő 10 és 22 személyes sárkányhajó is rendelkezésre áll – hívta fel továbbá a figyelmet a településvezető, aki az aktív civil életre is külön kitért.

– Egy településnek, ha van reális helyzetfelismerő képessége, megfelelő erőforrása, szorgalma és egy kis szerencséje, akkor minden adott ahhoz, hogy a folyamatos fejlődés biztosítva legyen – vélekedett Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője. 

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár azt ecsetelte, hogy egészségi állapotunk 39 százalékban életmódunkon múlik, azaz hogy mennyire élünk egészségesen és aktívan. Szerencsére vannak olyan önkormányzatok, mint amilyen a kimlei is, amelyeket ezért tesznek is. – A vízi-turizmusban fantasztikus lehetőségek vannak, ám ennek csak kis részét használjuk ki – fűzte hozzá az államtitkár.

– Mintaszerű, ami Kimlén történik – emelte ki Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki az itteni fejlesztéseket is sorolta, melyhez az önkormányzat támogatást szerzett. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark elnöke köszönetét fejezte ki, hogy befogadták az általa vezetett egyesületet. A szálláshely alkalmas környezeti nevelésre is, ehhez most új installációk is készülnek. 

Széles Sándor főispán azt kívánta, hogy Kimle maradjon továbbra is példamutató a szigetközi települések számára.
Weisz Róbert, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke külön köszönetet mondott Jakab Mihálynak, a Kimlei Sárkányok Vízisport Egyesület elnökének, aki semmiből épített szakosztályt, erősítve a vízisport életet. Kiemelte: a kimlei turistaszálló és csónakház fontos szerepet tölt be a kajakosok számára jó adottságai által. A napokban már tábor helyszíneként is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában