VII. Agora Kupa

2023.04.19. 13:04

Hatvanan mérték össze tudásukat az AGORA Tavaszi Amatőr sakkversenyén

Hetedik alkalommal rendezték meg a Tavaszi Agora Kupa egyéni amatőr sakkversenyt a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban, ott, ahol nagy hagyománya van ennek a szellemi sportnak.

Kiss T. József

A VII. Agora Kupa sakkverseny tavaszi fordulójára idén kereken hatvan fő nevezett. Nem csupán Tatabányáról, de Komárom-Esztergom vármegye több településéről és Győrből is érkeztek résztvevők. A versenyen részt vettek alacsony pontszámmal rendelkező sakkozók, de voltak magas, kettőezer Élő-pontszámmal rendelkező versenyzők is. 

A Koródi családból öten vettek részt a Tavaszi Agora Kupán, többféle korosztályban. Koródi Izabella, András, Dominik, Lili Jázmin és Koródi Mihály. Fotó: Kiss T. József

A Tavaszi Agora Kupa legidősebb versenyzője a 86 éves, tatabányai Koródi Mihály volt, aki napjainkban is aktív sakkozó. A Koródi családból egyébként összesen öten ültek a sakkasztalhoz: Koródi Mihály (86), Koródi András (57), Koródi Dominik (16) Koródi Lili Jázmin (13) és Koródi Izabella (11). A kupa legfiatalabb sakkozója a 2015-ben született, esztergomi Szabó Huba volt. 

A VII. Tavaszi Agora Kupa csoportgyőztesei: E csoport: dr. Ecsedy Miklós; D csoport: ­Skrlyik Tímea; C csoport: Kemény Benjámin; B csoport: Németh Lajos; A csoport: Ladislav Szilárd. Különdíjasok: legjobb junior: Balogh Erik Zsigmond; legjobb szenior: Tóth Kálmán; fair play díj: Máté Mária; legjobb tatabánya-kertvárosi sakkozó: Kósa András; legjobban szereplő női induló: Koródi Lili Jázmin. 

Koródi Lili Jázmin a legjobb női versenyzőnek járó különdíjat vehette át.

 

Ki volt Lángos Józsa?

Lángos Józsa 1911. augusztus 28-án született Tatabányán, és ott is halt meg 1987. május 17-én. Magyar sakkozó, női nemzetközi mester, kilencszeres magyar bajnok, edző, versenybíró. Magyarország első nemzetközi szintű női sakkozója, aki több világbajnokjelölti versenysorozatban is részt vett. 1950-ben elsőként kapta meg a női nemzetközi mesteri címet. Pályafutása végén sokat foglalkozott többek között a tatabányai sakkozóutánpótlás-­neveléssel. A Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban sportegyesületként működő Tatabányai Sakk-kör Egyesület a Lángos Józsa nevet vette fel 1999-ben a kilencszeres magyar bajnoknő iránti tiszteletből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában