Elismerés után - Pilsits Mária a horvát nemzetiségért és a lakóhelyén élőkért végez évtizedek óta önzetlen önkéntes munkát

Pilsits Mária már nyugdíjas, de életének még mindig fontos része a közösségért végzett munka. A Magyar Vöröskeresztnél és a horvát nemzetiségi önkormányzatnál ma is számítanak a szakértelmére, határozottságára.

Bódvai Ildikó

Pilsits Mária sok pluszt ad azoknak a közösségeknek, ahol munkálkodik. Fotó: Máthé Daniella

Harmincnégy évig dolgozott a közszolgálatban, Sopronban és szülőfalujában, Kópházán. Az alapképzettsége mérlegképes könyvelő, szakmájában bejárta a ranglétrát. 1990-től több cikluson keresztül volt Kópháza polgármestere, de 2006-ban úgy döntött, nem indul a faluvezetői székért, inkább megkezdi megérdemelt pihenését és több időt szentel a családjának. Elhatározását csak részben sikerült teljesítenie, még mindig rendszeresen önkénteskedik, két végén égeti a gyertyát. 

- Ma már azért elmondhatom, hogy megfordult a sorrend. Korábban a munka volt az első, ma pedig a család, az unokák. Őket viszem uszodába, zeneiskolába, mikor mire van szükség, és csak utána következik a közösségi elfoglaltság. Amit viszont önkéntesként vállalok, azt ma is pontosan elvégzem - mondja határozottan Pilsits Mária, kétséget sem hagyva afelől, hogy fontos ügyekben lehet rá számítani, legyen szó horvát nemzetiségi, vagy vöröskeresztes témáról. Mindkettőben negyven év szolgálat áll mögötte.

Nemzeti ünnepünkön szerteágazó közösségi és önkéntes tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. Nem ez az első állami díj, amelyben részesült, 2021-ig hét kitüntetéssel ismerték el munkáját. Azt mondják róla céltudatos és igen sokoldalú személyiség. A Magyar Vöröskeresztnél, ahol az országos vezetőség tagja, büszkék rá, hogy ilyen kitartó és odaadó önkéntest tudhatnak maguk között, aki mások számára is példaként szolgálhat. 

A horvát közéletben vállalt tevékenységét a Magyarországi Délszláv Szövetségben kezdte. Jelenleg is tagja az Országos Horvát Önkormányzat Közgyűlésének, ahol a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke. Alapító tagja az 1990. óta működő Magyarországi Gradisteyei Horvátok Egyesületének, aminek két cikluson keresztül az elnöke is volt. Dolgozik a hidegségi, valamint a megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzatban, utóbbinál a pénzügyi bizottság elnöke. 

Azt mondja, jó érzés megtapasztalni, hogy észrevették és elismerik azt a kitartó és elkötelezett munkát, amit a Vöröskeresztben, valamint a magyarországi, és különösen a gradistyei horvátokért végez. Hozzátette, nem csak az állami kitüntetés esik jól, hanem az is, hogy látja az őt köszöntő emberek arcán az őszinte örömet és a közösségi oldalon a rengeteg gratulációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában