Március 15.

2023.03.15. 16:25

Városi megemlékezés a forradalomra Mosonmagyaróváron

A mai nap az ünneplésé és az emlékezésé. Egy 175 évvel ezelőtti napot idézünk ma meg, 1848. március 15-ét, megidézzük a lelkes ifjakat, akik bátran követelték a nemzet szabadságát, a jogegyenlőséget, a sajtó szabadságát, közös teherviselést – egyszóval azt az össznemzeti programot, amelyet ma 12 pontként ismerünk – kezdte ünnepi beszédét Mosonmagyaróváron Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A városi ünnepségnek a hagyományokhoz híven a Mosonvármegyei Múzeum adott ezúttal is otthont.

– Itt és most emlékeznünk kell a forradalmat megelőző évtizedekre és azok szereplőire is, akik előkészítették a polgári átalakulást. Jól képzett, politikai és közigazgatási gyakorlattal bíró, széles körű

tájékozottsággal rendelkező férfiak voltak ők, a magyar társadalom elitjéből, a vármegyék nemességéből és az arisztokrácia soraiból. Emlékezzünk tehát Széchenyi István grófra, Kossuth Lajosra, Eötvös József báróra, Trefort Ágostonra, Szalay Lászlóra, és hosszasan sorolhatnánk még a neveket. Amikor tehát felidézzük 1848. március 15-ét, e nap sodró lendületű eseményeit, ne feledkezzünk meg róla, hogy e dicső nap nem virradhatott volna fel a megelőző több mint fél évszázad munkája nélkül – emelte ki beszédében Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

A szónok hangsúlyozta, hogy amikor felidézzük 1848. március 15-ét, e nap sodró lendületű eseményeit, ne feledkezzünk meg róla, hogy e dicső nap nem virradhatott volna fel a megelőző több mint fél évszázad munkája nélkül.

– A történelmet nemcsak a pillanat kínálta alkalmat megragadó, tettre kész férfiak alakítják, hanem azok a hosszú távú folyamatok is, amelyek előkészítik a változásokat. E folyamatok azoknak a munkájából és törekvéseiből álltak össze, akik a társadalmi-gazdasági helyzet mélyreható elemzésével tárták fel a fejlődést akadályozó problémákat és dolgozták ki az azokra adandó válaszokat. És ezek a hosszú távú folyamatok azok, amelyek révén beértek 1848. március 15-e eszméi, és amelyek a forradalom bukása után 18 évvel mégis diadalra vitték a polgári átalakulást, megteremtve a modern Magyarországot – zárta gondolatait Székely Zoltán.

A Bolyai-iskolások Talpra magyar! című irodalmi összeállítása, a Lajta Néptánc Együttes toborzója után koszorúztak a ’48-as emlékműnél, majd családi programokra várták az érdeklődőket zene és előadások mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában