Március 15.

2023.03.15. 15:56

Huszárokkal ünnepelt Sopron

Huszárok felvonulásával kezdődött és huszáros családi nappal fejeződött be az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett soproni megemlékezés.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

Az ünnepi alkalom szónoka Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt.

- Egy nemzedék vállalta 175 évvel ezelőtt azt a történelmi kockázatot, hogy kiáll a történelem színpadára, és megteremti a modern magyar nemzetet. Azt a politikai közösséget, amely nemcsak követeléseiben és terveiben, de tetteiben is megfelelt az akkori Európa politikai ízlésének. Ez az, ami nemzeti történelmünkben az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot kiemeli a többi, idegen megszállás ellen folytatott, felkelések és szabadságharcok sorából - kezdte ünnepi beszédét Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter. Hozzátette, ez a nemzedék felismerte azt, hogy a szabadság nem cél, hanem eszköz olyan dolgok eléréséhez, amit nélküle nem lehetne megvalósítani. Egy rab nemzet nem járhatja a maga útját, nem választhatja meg saját értékeit és berendezkedését. 1848 máig szóló üzenete, hogy nem elég a szabadságot kivívni, annak birtokában el kell érnünk, hogy a magyarság ne csak megmaradjon, de Európa legerősebb nemzetei közé tartozzon.

A Petőfi téren, a színház előtt megrendezett eseményen közreműködött a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Széchenyi István Gimnázium, Ölveczky Tamás népzenész, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület, a Fajkusz Banda, Sopron Város Fúvószenekara és a Juventus Koncert Fúvószenekar. Az ünnepség koszorúzással zárult, ahol a város vezetői, politikusok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat a Petőfi-szobornál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában