A kamara tiltakozik

2023.03.06. 13:14

A megemelt építményadóról tárgyalt a megyei kamara elnöke Győr polgármesterével

Pintér-Péntek Imrét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kamara elnökét a közelmúltban Dézsi Csaba András polgármester fogadta hivatalában, ahol a január 1-el hatályba lépett építményadó jelentős megemeléséről szóló önkormányzati rendeletről tárgyaltak.

kisalfold.hu

Pintér-Péntek Imre

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Nagy Gábor

A találkozóra azért került sor, mert  - ahogy arról mi is beszámoltunk - a kamara jelezte: a győri építményadó mértékének drasztikus, mintegy 120 százalékos növelését elfogadhatatlannak tartja. 

A győri önkormányzat még 2020 végén döntött arról, hogy 900 forintról 2000 forintra emeli az építményadó mértékét. A győri vállalkozókat érintő jogszabály az elfogadásakor nem lépett életbe, 2023. január 1-jétől azonban hatályossá vált.  A Kamara véleménye, hogy a vállalkozások elfogadják az inflációval korrigált építményadó emelést, de 2020 óta az infláció nem 120% volt.

A kamara álláspontja szerint, a  vállalkozások a jelenlegi energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, ez komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra. Amikor a mostanihoz hasonló gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük a helyi cégeknek, az önkormányzatnak inkább azok támogatásában, a munkahelyek megtartásában, működőképességük megőrzésében kellene segítenie.

A megbeszélésen részt vett Kalmárné Dr. Hollósi Erika kamarai titkár, Molnár Albert Győri térségi elnök, Miklósy Lajos vállalkozó valamint Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek és Nagyné Novy Lilla gazdálkodási főosztályvezető. 

A megbeszélésen résztvevő városvezetők emlékezettek rá: a koronavírus járvány idején a kormány megfelezte az iparűzési adót, két évig ingyenessé tette a parkolást. A győri iparűzési adó mértékét 1,6 százalékra csökkentette a város az országban általánosan alkalmazott két százalékkal szemben. Elmondták azt is, hogy Győr szolidaritási hozzájárulás címén idén 9,5 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe, és ez az összeg nagyon hiányzik a város kasszájából. A központi elvonások már nem tesznek lehetővé további engedményeket. 
Szeles Szabolcs alpolgármester hozzátette: az építményadónak csak mintegy két százalékát fizetik a mikro- és kisvállalkozások, az adónemből bejövő összeg döntő része jellemzően a nagyvállalatoktól érkezik. Igaz, a szociálisan vagy gazdaságilag nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérvényezhetik az első részlet fizetési halasztását, de ennek külön eljárás díja van amit az adott helyzetben a kérvényezőnek mérlegelnie kell.

Pintér-Péntek Imre kifejtette, a kamarai küldöttség elsődleges célja az volt, hogy olyan kompromisszumos megoldást keressenek, amely mindkét fél számára elfogadható. 

Ha nem is lehetséges az építményadó emelésének visszavonása, teremtsék meg a lehetőségét a nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozások támogatásának, és könnyítsünk a terhein azoknak a cégeknek, amelyek energetikai beruházásokat vagy az inflációs hatások mérséklését szolgáló bérfejlesztést hajtanak végre.

A kamara egy konkrét javaslatcsomag kidolgozását vállata, mely lehetővé teszi, hogy az energetikai beruházásokat, illetve béremelést végrehajtó helyi vállalkozások pályázati keretek között kérhessék az építményadó
növekmény egy részét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában