Nyoma sincs hónak

2023.01.19. 15:54

Megbolondult az időjárás Győr-Moson-Sopronban is

Kora tavaszias meleg január elején, hosszú várakozás a hóra: ez jellemzi évek óta az időjárást. Ez pedig a gazdálkodókat is töprengésre, új technikák bevetésére készteti. A nagy esőzésekből a tavaly is száraz Sopron sokáig kimaradt.

Gyurina Zsolt
Régen más volt: hatalmas hó lepte be Győrasszonyfát 1962-ben. Fotó: Eőry Éva családi képek

Szabó Lajos vármegyei főfalugazdász fejtegetését azzal kezdte, hogy az 1990-es évek közepétől érezhető a klíma változása. Ennek jelei röviden, a teljesség igénye nélkül: az évszakok összefolynak, megjelennek korábban nem tapasztalt hőségnapok, hosszú aszály. Hiányzik az egybefüggő fagyos, nyugalmi időszak.

– A terméskiesésen túl gond a klíma változása több okból is – mutatott rá Szabó Lajos főfalugazdász. – Az enyhe ősz miatt a nyugalmi állapot nem alakul ki például a facsemetéknél, ezért a gazdálkodók az őszi fagyokat mesterségesen, a levélzet leszedésével idézik elő. 

Jelenleg az őszi vetések fejlettségre jók, a növénybetegségek okoznak kisebb gondot: a nagyon párás, enyhe, fagymentes időben erősebben jelentkeznek. Idén a hosszú, enyhe ősz miatt a repceállomány túlfejlődött, a kalászosokon, őszi árpán gombabetegség tűnt fel. A gazdálkodók kénytelenek agrotechnikai megoldásokkal védekezni, vetőmagcsávázással, amelyek gombaölőt tartalmaznak; ősszel a levéltetű ellen kell permetezni. A ’80–90-es években jellemzően szeptember végén vetették az őszi árpát, most október közepén, a tavaszi árpa vetése akár novemberre is előre kerülhet. A klímaváltozásra adott válaszok ellensúlyozása sok esetben többlet növényvédő szer felhasználásával, gomba- és rovarölő szerekkel orvosolható. Ezek pedig mind pluszköltségek, tette hozzá Szabó Lajos. 

A telek nem ilyenek már, mint ezen a képen. Győrasszonyfa, 1962. Fotó: Eőry Éva családi képek

December eleje óta Győr-­Moson-Sopronban jelentős különbségek alakultak ki a lehullott csapadékösszegekben, közölte érdeklődésünkre Szentes Olivér, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. A legszárazabb terület Sopron környéke, ahol december eleje óta csak 30–35 milliméter körüli csapadék esett. A csapadék mennyisége keleti, délkeleti irányban gyorsan növekszik. Például Győr környékén december elejétől január közepéig több mint 100 milliméter hullott. A téli időszakban a csapadék nagyobb részét mediterrán ciklonok adják, és ez így van ezen télen is. A ciklonok pályája viszont jelentősen befolyásolja azt, hogy melyik országrészekben esik több, illetve kevesebb csapadék. Mediterrán ciklonok esetén nem ritka, hogy a csapadékosabb időjárásból jobban kimarad az északnyugati országrész vagy jelen esetben inkább csak Sopron környéke. Ezen időjárási események tartós fennállása pedig okozhat lokálisan nagy eltéréseket is, mint ahogy azt jelenleg Sopron térségében és a Kisalföldön tapasztaljuk. 

A héten változékony, csapadékos idő valószínű. A hét utolsó napjaiban északias áramlással egyre hidegebb levegő áramlik fölénk, így a pénteki csapadékszünetet követően szombaton és vasárnap is van esély havazásra a vármegyében, közölte érdeklődésünkre a meteorológiai szolgálat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában