Az élet eseményeiből tanulnak

2022.12.28. 15:53

Zaklatás, függőség, az internet veszélyei – Rendhagyó tanórákkal segíti az önkormányzat a fiatalokat Győrben

Egy nap alatt betelt az összes januári időpont az önkormányzat új iskolai előadójának táblázatában. Sátor Zsuzsanna megtörtént eseményeken keresztül mutatja be az iskolai zaklatást, az internet, valamint a fiatalokat érintő függőségek veszélyeit. Az interaktív tanórák minden korcsoportnak szólnak.

Dániel Viktória

A fiatalok aktívak az órákon, gyakran megosztják a saját élményeiket – mondta el Sátor Zsuzsanna. Fotó: H. G.

Milyen messze álljunk egy idegen felnőttől? Lehet-e végleg törölni fotót az internetről? Többek közt ilyen kérdésekkel foglalkoznak az iskolások a rendhagyó tanóra keretében. Sátor Zsuzsanna hivatásából adódóan számos olyan esettel foglalkozott, amikor fiatalok voltak az áldozatok vagy épp az elkövetők. A zaklatás, a felelőtlen internethasználat és a különböző függőségek a fiatalokat érintő leggyakoribb problémák.

Feketéné Kovács Zsuzsával a győri önkormányzat szervezési referense tartja a kapcsolatot a város oktatási intézményeivel. Együtt tervezték meg az interaktív tanórákat. – Szakmámat tekintve magam is pedagógus vagyok és tudom, hogy a tanórák keretében rendkívül kevés lehetőség jut kötetlen beszélgetésre – mondta Feketéné Kovács Zsuzsa.

– Először egy iskolában tartottunk néhány próbaórát és mind a gyerekektől, mind a pedagógusoktól pozitív visszajelzéseket kaptunk. Dr. Dézsi Csaba András polgármester novemberben egyeztetett az intézményvezetőkkel és bemutatta ezt az ingyenes lehetőséget. Ezt követően egyetlen nap alatt beteltek a januári szabad helyek, sőt, már februárra is vannak jelentkezők. Tíz iskolában tartottam tanórát, volt, ahol egy vagy két osztályt érintett és volt olyan, ahol azt kérték, hogy minden osztályban legyen.

Az új, rendhagyó tanórát az önkormányzaton keresztül bármely iskola kérheti fenntartótól függetlenül 1-től 12 osztályig.

A fiatalok aktívak az órákon, gyakran megosztják a saját élményeiket – mondta el Sátor Zsuzsanna. Fotó: H. G.

– Az óra nagy előnye, hogy valós eseteket beszélünk meg, emellett a gyerekek a tapasztalataikat is megoszthatják. Azt vesszük észre, hogy törődő szülőkkel, rendezett családi körülmények között élő gyerekek is beleeshetnek a játékfüggőség csapdájába, vagy zsarolás áldozatává válhatnak egy meggondolatlan fotó miatt. Gyakran a felnőttek sincsenek tisztában az internet veszélyeivel. Ezért fontos, hogy olyan fórumokat teremtsünk, ahol a saját gondolataikról és érzéseikről szabadon beszélhetnek.

Feketéné Kovács Zsuzsa azt is hozzátette, hogy a járvány és a távoktatás ideje alatt a legtöbb diáknak felborult a napirendje, nehezen tudott önállóan tanulni és a baráti kapcsolatok fenntartása is nehézkessé vált. – Egyik nagy vágyunk, hogy létrehozzunk a városban egy közösségi teret a fiataloknak. Egy olyan helyet, ami ugyan nem szórakozóhely, de lehet beszélgetni, társasozni és új kapcsolatokra szert tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában