Nincs más megoldás, mint a terhek elosztása

2022.11.19. 10:32

Megemelték az építményadót Mosonmagyaróváron - mutatjuk az emelés mértékét

Közel egymilliárd forintot kell előteremtenünk az energia- árak és a béremelés miatt – ezzel indokolta az építményadó emelésének szükségességét Árvay István polgármester a novemberi testületi ülésen.

Mészely Réka

A legutóbbi ülésen a mosonmagyaróvári képviselő-testület tárgyalt a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításáról. A gépjárműadó elvonása 150 millió forint, míg az idegenforgalmi adó elengedése újabb 50 millió forint bevételkiesést eredményezett a helyi adóbevételeken belül, továbbá a helyi iparűzési adó „megfelezése” közel 100 millió forintnyi bevételkiesést jelentett a Lajta-parti városban. Most az építményadó emeléséről hoztak döntést.

Vida István képviselő történelmi léptékűnek nevezte a mintegy háromszáz százalékos emelést. Árvay István polgármester válaszában kitért arra, hogy ez az adónem 2006 óta nem változott, az inflációt nem követte. Garázs esetén 300 forintról 1000 forintra nő az adó négyzetméterenként, lakás esetén 400 forintról szintén 1000 forintra nő az adó jövő januárjától, utóbbi esetben több kivétel is van, például, ha a tulajdonos vagy családtagja életvitelszerűen lakik az ingatlanban.

Fotó: Kisalföld-archívum

Minden más adóköteles építmény esetén az eddigi 700 forint helyett szintén 1000 forintot kell majd fizetni évente négyzetméterenként. 
Mosonmagyaróváron a jelenleg adóhatósági nyilvántartásban szereplő – az aktuá- lis mentességet megtartva – adóztatott lakások után 60,4 millió forint építményadót fizetnek be, a változtatást követően pedig 151,2 millió forintot fog kitenni. A garázsoknál az emelés 86,3 millió forint többletbevételt eredményez.

A legjelentősebb bevételnövekménnyel az egyéb ingatlanok esetén kalkulálnak: a 492,2 millió forintnyi építményadó esetükben 703,2 millió forintra növekszik majd. Összességében az építményadó emelésével több mint 388 millió forint építményadó- többlettel számolnak, mely részben fedezi csak a város költségnövekményének mértékét.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában