Közgyűlés

2022.09.20. 09:12

Kitüntetéseket adtak át és fontos kérdésekről döntöttek a győri városházán - Videó, fotók

A 15 napirendi pont között olyan témák szerepelnek, mint a Győr-Szol éa a Győr Projekt Kft. hitelfelvételének jóváhagyása, vagy épp annak a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatok elfogadása, amelyek között a többi között szerepel a Győri Ipari Park bővítésével összefüggő győrszentiváni területek kisajátításának megindítása, ami ellen hétfőn a városháza előtt tartottak békés demonstrációt a civilek.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Norbert

Ülést tartott a győri közgyűlés kedden délelőtt, tizenhét napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Napirend előtt a városrészek kiválóságainak adtak át díjakat.

A második napirendi pontban a változtatási tilalmakkal kapcsolatos rendelet megalkotásáról szavaztak.

Az országgyűlés a helyi önkormányzatoknak adott felhatalmazást arra, hogy a helyi avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról rendelkezzen. A győri testület továbbra is a háztartásokban keletkező avar és kerti hulladék komposztálását tartja célszerűnek, de a fásszárú hulladék e módon történő hasznosítása nem minden esetben oldható meg, az önkormányzat pedig a begyűjtését, darálását nem tudja megoldani, ezért jelentős igény van az égetésre. Ezért a száraz ág, vessző és egyéb fás szárú növény áprilisban és novemberben naponta 8 és 17 óra között égethető az ünnepnapok kivételével. Tilos azonban az égetés a köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek-és ifjúságvédelmi intézménnyel közvetlenül szomszédos ingatlanon az intézmény napi működési ideje alatt. Az égethető hulladékon kívül bármely avar vagy kerti hulladék égetése tilos. Az égetés közterületen nem végezhető. Arra is figyelni kell, hogy a tüzet őrizetlenül hagyni nem lehet, és a közelben legyen a tűz oltására alkalmas víz vagy tűzoltó készülék.

A közgyűlés döntött ingatlanok értékesítéséről, illetve ingatlanok ajánlott árának módosításáról.

A képviselők jóváhagyták a Győr-Szol Zrt. és a Győr Projekt kft. korábbi, év végén lejáró hitelei futamidejének három évvel való meghosszabbítását. Bárány István arra tett javaslatot, hogy hasznosítsuk a talpunk alatt lévő geotermikus energiát. Fodor Roland úgy fogalmazott: a Győr-Szol több mint 500 millió forintos működési költséget spórolt meg az elmúlt egy évben, persze ez az elszálló energiaárak miatt nem látszik. Tudomásul kell venni, hogy az önkormányzat nem tud több támogatást adni ezeknek az intézményeknek. Pollreisz Balázs kijelentette, hogy támogatja az előterjesztést, mert nincs más megoldás. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy a szolgáltatásokat megpróbálják megtartani, de addig nyújtózkodnak, amíg a takaró ér. A közgyűlésen jelenlévők mind megszavazták a határozatot.

A képviselők módosították a Gazdasági Működtető Központ Győr és a Család-és Gyermekjóléti Központ, valamint kulturális intézmények alapító okiratait.

A közgyűlés egyetértett azzal, hogy az önkormányzat csatlakozzon a Polgármesterek Klíma-és Energiaügyi Szövetsége szervezetéhez, amelynek tagjai vállalják, hogy CO2 kibocsátásukat 2030-ig legalább 40 százalékkal csökkentik, valamint növelik az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képességüket.

A 15. pont a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatokról szólt. Ebben vannak azok a kisajátítási rendeletek, amelyek miatt hétfőn az Ipari Park szentiváni bővítése ellen tiltakoztak a városháza előtt. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, hogy hat területet vizsgáltak meg Győrben, a szentivánit találták megfelelőnek. Egy Ipari Park létrehozásához nem csak telekvásárlás, hanem például a közművek megteremtése is hozzátartozik. A telkek értékét független értékbecslők határozták meg. Ha a város érdekei úgy kívánják, lesz kisajátítás. Győr történetének legnagyobb Ipari park fejlesztése folyik. A terület az Audi mellett van, azt pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy a német vállalat a dolgozói egészségére veszélyes üzemet akarna működtetni. Kijelentette, hogy a Győrszentivánon élők egészségét veszélyeztető üzem biztosan nem épül. 

Pollreisz Balázs kérdésére, miszerint akkumulátorgyár létesül-e ott, Csörgits Lajos, a Győri Térségfejlesztő és Projektmenedzsment Kft. jogásza úgy válaszolt, hogy a város az Ipari Park fejlesztéséről folytat tárgyalásokat. Azt, hogy a jövőben, 10-20 év múlva mi épül rajta, senki sem tudja megjósolni. Az övezet besorolásáról (gipz, vagyis jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet) a kormány döntött. Pollreisz Balázs módosító indítványban kezdeményezte a név szerinti szavazást ebben a naprendi pontban. Ezt leszavazták a képviselők, az előterjesztést végül 14 igen, 3 nem, 2 tartózkodással a közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Az ülés végén a testület zárt ülésen döntött a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ igazgatói munkakörének betöltéséről. A közgyűlés november 1-től 2027. október  31-ig 5 éves határozott időtartamra Loschitz Ferencet választotta meg az intézmény igazgatójának.

Korábban:

A közgyűlést közvetíti a városháza

Napirendi pontok

Az előterjesztések ITT>> érhetők el

1. Javaslat Győr Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének, valamint a Győri Építési Szabályzatról (GYÉSZ-ről) és Győr Szabályozási Tervéről szóló 1/2006. (I. 25.) Ök. rendelet módosítására 

Előadó: Szaksz Vince városi főépítész
2. Javaslat változtatási tilalmakkal kapcsolatos rendelet megalkotására (az anyag később kerül feltöltésre)

Előadó: Szaksz Vince városi főépítész
3. Javaslat az önkormányzat működését érintő egyes rendeletek módosítására

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
4. Javaslat a fás szárú növények égetéséről szóló rendelet megalkotására

Előadó: Környezetvédelmi Bizottság
5. Javaslat ingatlanok értékesítésére (a győri 8483, 7980 hrsz. és a 7907/2 hrsz.)

Előadó: Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság
6. Javaslat ingatlanok ajánlati árának módosítására (a győri 7069/3 hrsz. és a 260/10 hrsz.)

Előadó: Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság
7. Javaslat a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-nek és a GYŐR PROJEKT Kft.-nek a Kormány előzetes hozzájárulását igénylő éven túli hitelfelvételének jóváhagyására

Előadó: Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság
8. Javaslat működtetési és üzemeltetési jogok rendezésére (a győri 7248 hrsz., 4135 hrsz. és a 7368 hrsz.)

Előadó: Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság
9. Javaslat a Gazdasági Működtető Központ Győr és a Család-és Gyermekjóléti Központ Győr alapító okiratainak módosítására

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
10. Javaslat kulturális intézmények alapító okiratainak módosítására

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
11. Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége szervezethez való csatlakozásra

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
12. Javaslat alapítványok támogatására

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
13. Javaslat pénzösszeg átadására

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
14. Beszámoló a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról

Előadó: Nagyné dr. László Edit jegyző
15. Tájékoztató a Közgyűlés által a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatokról

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
16. Tájékoztató a bizottságok átruházott hatáskörben hozott határozatairól

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
17. Javaslat a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ igazgatói munkakörének betöltésére (zárt ülés)

Előadó: Dr. Dézsi Csaba András polgármester
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában