Szabadidő

2021.05.02. 14:22

Pályázatból újítják fel a strandot Dunaszigeten

Pályázatokból fejleszt a település: egy korábbi tendernek köszönhetően hamarosan elkezdődhet a helyi strand felújítása. A munkálatok során megújul a part, a kilátogatókat hamarosan röplabdapálya, a gyermekeket játszótéri eszközök várják. Emellett öltözőfülkéket és zuhanyzót is kialakítanak a területen.

Munkatársunktól

Zarko Ciric ide jár horgászni a strandra. Örül a fejlesztésnek. Fotó: Kerekes István

Fotó: kaszazo1

– A gépjárműadó elirányításával Dunasziget nagyjából 7 millió forintos bevételtől esett el az utóbbi időben. A pandémia alatti védekezés költségeivel együtt közel tízmillió forint az, ami az önkormányzat bevételében nem jelenik meg az idén. Ez többnyire a fejlesztések rovására megy. Ettől függetlenül vannak terveink a jövőt illetően, elsősorban a korábban megnyert pályázatokat valósítjuk meg – kezdte beszélgetésünket Cseh Benjamin, a község polgármestere.

A település hivatalának épülete az 1930-as években épült, ennek felújítása tavaly nyert forrást a község a Magyar Falu Program keretében. A szigetelőanyagok drágulása miatt azonban jelentős önrészt kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a felújítás megvalósuljon.

– Nagy szükség van a reno- válásra. Korábban széntüzelésű rendszer volt az épületben, ezt gázkazánra cseréltük, többek közt ezért is indokolt a hőszigetelés, de a homlokzatfelújítás is nagyon ráfér a falu első számú épületére – fogalmazott az elöljáró.

Egy 2017-es tervezésű pályázat kapcsán idén lehetőségük van külterületi utak felújítására mintegy 7 kilométeres szakaszon, és ezzel egy időben a helyi strandot is felújítják egy LEADER-pályázat keretében.

Zarko Ciric ide jár horgászni a strandra. Örül a fejlesztésnek. Fotó: Kerekes István

– Mindkét projekthez szükséges volt hitelt felvenni annak érdekében, hogy a kötelezően előírt önrészeket biztosítani tudjuk. A strand területén megújul a part, automata öntözőrendszer épül, kialakítunk röplabdapályát, a gyermekeknek játszótéri esz- közöket szerzünk be és öltözőfül- kéket, zuhanyzót is létesítünk – tette hozzá Cseh Benjamin.

A munkálatok már elkezdődtek, nemrég jelentős szakaszon eltávolították a nádat a part mellett. Számításaik szerint június végétől birtokba is vehetik majd a látogatók.

Nemrég az Agrárminisztérium egyik pályázatán sikerült forrást nyernie a településnek a helyi értéktár bemutatására, melynek keretein belül egy kisfilmet és egy reklámfilmet is forgatnak a településről. Emellett olyan értéktári elemek, mint például a mezőgazdaság vagy éppen a halászat mesterségének eszközei, egy színtéren kapnak majd helyet egy ideiglenes kiállítás részeként.

– Bízunk benne, hogy hamarosan rendezvényeket is tarthatunk falunkban. Egy nagyobb rendezvénysátorra és színpadra is pályáztunk, augusztusban szeretnénk Vajka test- vértelepülésünkkel közös ta- lálkozót szervezni – mondta el végezetül az elöljáró.

A falu a kiírt tendereket is folyamatosan figyeli, hamarosan a Kert utca és a Nagysziget utca burkolatfelújítására, közösségi rendezvényeket segítő eszközre, valamint orvosi eszközökre szeretne támogatási kérelmet benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában