Szerényen, de szeretetben él az anya és két gyermeke Vitnyéden

A jóakarat forintjai ezúttal egy vitnyédi családon segítettek. Bujtás Anikó szeretetben neveli oxigénhiánnyal született 14 éves fiát, Lackót és 11 éves lányát, Zsuzsannát. Az élet gördítette akadályokra Anikó nem gondként, hanem megoldandó feladatként tekint.

Kustor Réka

Bujtás Anikó szeretetben él gyermekeivel, Lackóval és Zsuzsannával. Fotó: Kustor Réka

A vitnyédi Bujtás Anikó egyedül neveli két gyermekét. Szerényen, de a nehézségek ellenére annál nagyobb szeretetben élnek. – Lackó 14 éves – mutat fiára, aki oxigénhiánnyal született. – Mindig rá lesz utalva a segítségre – jegyezte meg édesanyja, miután rákérdeztünk gyermeke önállóságára. Lackónak, ahogy fogalmaz, „nullás” a rövid távú memóriája, de a hosszú távúval is vannak gondok. Bizonyos tevékenységeket, ha nem gyakorol elégszer, elfelejt, valamint ragaszkodik a saját maga állította szabályokhoz.

Bujtás Anikó szeretetben él gyermekeivel, Lackóval és Zsuzsannával. Fotó: Kustor Réka

– Nagyon aggodalmaskodó, könnyen belelovalja magát a dolgokba, egyébként visszahúzódó természetű – mondta Anikó, aki naponta buszra ül Lackóval, hogy eljussanak a csornai Arany János-iskoláig, majd pár óra elteltével ismét, hogy érte menjen, így dolgozni sem tud. – Nehéz utazni, olyankor egyfajta stresszhelyzetbe kerül. – Lackó nem tudja, hogy más, mert ebben él, ebbe született bele – tette hozzá az édesanya. Lánya, Zsuzsanna 11 éves, nála a hiperaktivitás és az SNI jött elő, folyamatos fejlesztést igényel. Egyébként élénk, mosolygós, közvetlen kislány. Ottjártunkkor épp a festéket vitte fel a szépen kontúrozott képre, majd a délután közös programmal, a kertben való veteményezéssel folytatódott. Az apukával nem élnek együtt, de tartják a kapcsolatot, és amiben tudja, támogatja őket.

A Kisalföld Jóakarat hídján keresztül 200 ezer forint támogatást juttattunk el a családnak, melyet a győri bencés templom híveinek felajánlásából élelmiszercsomaggal egészítettünk ki. A házra igencsak ráfér a felújítás. A villanyvezetéket kicseréltették, a kéményt is újra kellett rakni, szépen sorban haladnak. A falak vizesednek, a fürdőben levert vakolat csempézésre, a szennyvízelvezetés befejezésre vár: – Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki hozzájárult. A pénz egy részét félreteszem tartaléknak, a másik felét pedig a felújításra fordítom – mondta Anikó, aki a nehézségek ellenére nyitott, mosolygós személyiség. – Pozitívan állok a dolgokhoz. Csak azt teszem, amit mindenki más is megtenne a gyermekeiért. Az életet élni kell, és az én gyerekeim ezt csinálják, amit én velük együtt megélek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában