Ne higgyen el mindent!

2024.03.14. 16:02

Így verték át a mosonmagyaróvári családot a kiberbűnözők, 150 ezret buktak - Fotón mutatjuk az adathalász SMS-eket!

A Mátrix Projekt keretein belül bűnmegelőzési kollégáink folyamatosan hívják fel a figyelmet az online csalások megelőzésére - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Pixabay

Egy mosonmagyaróvári felhasználó március elején sms-ben kapott értesítést arról, hogy a mobilszolgáltatója nyereményjátékán vehet részt. Ezt követően a kapott linkre kattintva megadta bankkártyája adatait, és rövidesen két esetben összesen közel 150 000 forint értékben vásároltak vele külföldön - közölte a rendőrség.

Azért, hogy Ön se essen adathalászok áldozatául, fogadja meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának tanácsait!

  • Ha nem vesz részt nyereményjátékban, akkor nem is nyerhet. Amennyiben ilyen sms-t, e-mailt vagy telefonhívást kap, gyanakodjon, hogy ez átverés lehet!
  • Azért, mert ismert áruházra, cégre, vállalkozásra hivatkoznak egy üzenetben, egyáltalán nem biztos, hogy onnét is érkezik! Amennyiben valóban nyer egy sorsoláson, soha nem kérik el bankszámlájának, valamint -kártyájának az adatait, illetve a CVC- és a PIN-kódját sem!
  • Ne feledje, hogy a nyeremény átadása érdekében csak a nevére, illetve a közvetlen elérhetőségeire (telefon, e-mail) van szükség!
Fotó: Rendőrség

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, azonnal tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában