Életet mentett a készülék

2023.12.12. 12:59

Két szén-monoxid érzékelő egyszerre jelzett Győrben

A lakás mellett még a lépcsőházban is mérhető volt a mérgező gáz.

Barki Andrea

Második emeleti társasházi lakásban elhelyezett két szén-monoxid érzékelő egyidőben jelzett vasárnap este Győrben, a Fészek utcában. A város hivatásos tűzoltói a helyszín rekonstrukcióját követően a lakásban és a kémény mellett, valamint a lépcsőházban is mértek szén-monoxid koncentrációt. Az egységek átvizsgálták az összes lakást, azonban máshol nem mértek értéket. A tűzoltók a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakemberét is, aki a gázkazánt kizárta a szolgáltatásból. Az eset során nem sérült meg senki. A lakás fűtését más alternatív módon oldják meg a lakók - közölte a katasztrófavédelem.

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A nyílt égésterű fűtőberendezések a szoba levegőjét használják a tüzelőanyag elégetéséhez, ezért kiemelten fontos, hogy a helyiségek levegő-utánpótlását folyamatosan biztosítsuk. Ilyen típusú készülékek használata mellett ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet a veszélyre és ezzel megelőzhetőek a tragédiák. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában