Ne adjuk meg adatainkat!

2023.11.05. 10:45

A Rábaközben is egyre több az online csalás

Kapuváron és a térségben is megszaporodtak az online csalások. Felkészültséggel, odafigyeléssel és előrelátással csökkenthető annak az esélye, hogy kiberbűncselekmény áldozatává váljunk.

Vámos Annamária

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

A Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, Varga András rendőr százados, hívja fel a figyelmet: 
– A webes csalások közül a leggyakoribb megtévesztési módszer, hogy eladó terméket hirdetnek meg, de nem küldenek semmit. Főként magánszemélyektől származó apróhirdetéseknél fordulnak elő visszaélések, de már volt rá példa, hogy hamis webáruházat hoztak létre. Gyanús jelek lehetnek, ha az eladó ragaszkodik az előre utaláshoz, nem akar telefonszámot, elérhetőséget megadni vagy nem hajlandó személyesen találkozni. Az is árulkodó jel, ha a normál piaci árnál csalogatóan olcsóbb a meghirdetett termék. A másik eset, amikor ugyan érkezik csomag, de az teljesen mást, értéktelen dolgot tartalmaz. Találkoztunk már olyan bejelentéssel, hogy használt laptop helyett ruhát, vagy mobiltelefon helyett zacskó rizst talált a megrendelő a küldeményben. A postai utánvét sem teljesen biztonságos. Súlyra megvan a csomag, de a postás vagy futár távozása után derül ki, hogy nem az van benne, amit várt a vevő. A legbiztonságosabb a személyes átvétel volna, amikor meg lehet győződni a termék minőségéről – mondta el a rendőr százados. 

Ha üzenetet vagy bármilyen megkeresést kapnak, egészséges gyanakvással tekintsenek ezekre. – Gyakran követnek el csalásokat csomagküldő szolgálatok, bankok, sőt, a rendőrség nevével visszaélve is. Azt kérjük az emberektől, ha üzenetet, telefonhívást, bármilyen megkeresést kapnak, mindig egészséges gyanakvással tekintsenek ezekre. Bármi gyanúsat észlelnek, próbáljanak az üzenet valóságtartalmáról meggyőződni, felvenni a kapcsolatot az adott cég ügyfélszolgálatával, a bankkal. Soha ne adjanak meg bankszámlaszámot, kártyaszámot, lejárati időt, CVC-kódot, egyéb érzékeny banki adatot ismeretlen webhelyen, mert ezek csalókhoz kerülhetnek, akik így pénzt vehetnek le a számlájukról. 

Országos szervezetek létrehozták a KiberPajzs nevű weboldalt, ahol tanácsokat, segítséget kaphatunk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában