Gáz

2023.04.18. 07:24

Bogyoszlón mentett életet a szén-monoxid érzékelő

Vasárnap délelőtt egy bogyoszlói családi házban jelzett a szén-monoxid érzékelő.

kisalfold.hu

Életet mentett a készülék - Illusztráció: MW-archív

Az érzékelő a konyhában szólalt meg, ahol egy gáztűzhely üzemelt, amelynek az egyik gázrózsája mellett a csornai hivatásos tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki az eset során - közölte a katasztrófavédelem.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

Minden olyan készülék – így a gáztűzhely is – amely nyílt lánggal működik a mérgező gáz kialakulásának forrása lehet, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a szellőztetésre.

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, gáztűzhelyek, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött tűzhelyből és a fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a szén-monoxid érzékelők „pozitív” és „negatív” listája >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában