Tárgyalás

2023.03.09. 15:42

Felfüggesztett fogházat kapott a gyalogost gázoló buszsofőr Győrben

A Győri Járási Ügyészség B. Viktor ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat még októberben és próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint közúti járművezetéstől való eltiltásra tett indítványt.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Csütörtökön a Győri Járásbíróságon a péri férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A sértetti hozzátartozók nem jelentek meg az előkészítő ülésen.

- A történteken már sajnos nem tudok változtatni. Ha nem a tűzoltó autót néztem volna, lehet még életben lenne a hölgy. Nagyon sajnálom, bocsánatot kérek a családtól - mondta a csütörtöki előkészítő ülésen az a buszsofőr, aki még tavaly április végén gázolt halálra Győrben, a Szent István úti zebrán egy 72 éves nőt.

Az ügyész ismertette a vádirati tényállást, miszerint a 34 éves B. Viktor Győrben dolgozott buszsofőrként. Tavaly április 28-án 11 óra után a belvárosban utasok nélkül haladt az autóbusszal, amikor a kereszteződésben utat adott egy megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautónak. Ezt követően azonban továbbra is a tűzoltóautót figyelte, ezért nem vette észre, hogy a jelzőlámpa számára sárgára, majd pirosra váltott. A piros jelzés ellenére jobbra bekanyarodott a kereszteződésbe 20- 22 kilométer/óra sebességgel a Szent István útra, ahol akkor váltott épp zöldre a gyalogosoknak a lámpa. Az ügyész hozzátette, hogy nagy volt a forgalom és erős napsütéssel szemben vezetett a sofőr.

A 73 éves asszony a piros jelzés utolsó másodpercében lépett le az útra. A buszsofőr ekkor vészfékezve sem tudta elkerülni a balesetet, 34-37 kilométer/óra sebességgel elütötte a gyalogost, aki az ütközés erejétől több mint tíz métert repült. Az asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A szakértői véleményből kiderült, hogy az idős asszony egyéb betegségei nem voltak összefüggésben a halál beálltával, csakis a baleset következtében elszenvedett fej és mellüregi sérülések.

A nyomozás során megállapították, a péri sofőr felelősségét, amiért a piros jelzést figyelmen kívül hagyta. Azonban az is kiderült, hogy az elhunyt sértettnek is körültekintés után kellett volna lelépnie a járdaszigetről, hiába váltott zöldre a gyalogoslámpa.

A bírónői kérdésekre B. Viktor elmondta, hogy az eset után sokan mellette voltak, így szerencsére fel tudta dolgozni a tragédiát, azonban nincs nap, hogy ne jutnának eszébe a történtek. - Mindennap érzem az eset súlyát - fogalmazott. A férfi jogosítványát azonnal bevonták, viszont munkáját nem veszítette el, továbbra is két, korábbi munkahelyén dolgozik. Az autóbuszok gyártásában és üzembehelyezésével foglalkozik, annyi különbséggel, hogy a volán mögé nem ülhet már lassan egy éve.

A büntetlen előéletű férfi a tavalyi baleset után bocsánatkérő levélben kereste meg az asszony hozzátartozóit. A személyes részvétnyilvánításra még nem volt módja.

Dr. Kőhegyi Eszter bírónő az előkészítő ülésen bűnösnek találta a buszsofőrt, halálos közúti baleset gondatlan okozásában. Ezért 1 év 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve. Letöltés esetén a kétharmad kitöltése után szabadulhat. Valamint 1 év 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, amibe beszámítják az eddig eltelt időt. Emellett 351 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a bíróság a vádlott férfit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában