A Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványára

2023.01.26. 17:56

Sikeres fellépés az embercsempészekkel szemben - súlyosította a büntetést a győri bíróság

A Győri Fellebbviteli Főügyészséggel megegyezően a bíróság súlyosította a bűnszervezet néhány tagjának a büntetését. A szervezet tagjai Magyarországra érkező menekülteket továbbszállították - közölte csütörtökön a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

kisalfold.hu

Illusztráció. Forrás: Pexels

A jogerős ítélet szerint az iraki állampolgárságú férfi 2015-ben hozta létre, majd irányította az embercsempészész szervezetet. Tagja volt még 6 magyar, 1 egyiptomi és 1 szír férfi, és további ismeretlen személyek. A bűnszervezet tagjai a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborokból egy budapesti hotelbe, onnan pedig nyugat-európai országokba szállították a menekülteket. A bűnszervezet 2016 májusáig folytatta ezt a tevékenységet, pontosan nem tudni hány személyt juttatva ki illegálisan az országból. 

A Tatabányai Törvényszék a bűnszervezet tagjait folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt különböző tartamú fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltásra ítélte. Velük szemben vagyonelkobzást rendelt el. Az egyiptomi állampolgárságú férfit 5 évre kiutasította Magyarország területéről. A törvény értelmében, aki a bűncselekményt bűnszervezetben követi el, a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. 

Az ítélet ellen az ügyész minden esetben súlyosításért, a férfiak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. 

A Győri Ítélőtábla 2023. január 25-én kihirdetett ítéletében az iraki férfi 11 év fegyházbüntetését 15 évre súlyosította, és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. A bűnszervezet további két tagja fegyházbüntetésének 6 éves tartamát 8 év 6 hónapra, 4 éves tartamát 4 év 6 hónapra felemelte. A szír állampolgárságú férfi büntetését súlyosította, kiutasította őt Magyarország területéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában