Bűnügy

2023.01.06. 18:49

Rossz embertől fogadott el befektetési tanácsot a soproni nő, másfél millió forintja bánta

Akaratán kívül átadta az irányítást a számítógépe fölött.

kisalfold.hu

Fotó: Illusztráció/Pixabay

A Soproni Rendőrkapitányság nagyobb kárt okozó csalás miatt indított a közelmúltban büntetőeljárást egy soproni nő feljelentése alapján, aki internetes csalás áldozata lett.

A feljelentő arról értesült az online médiából, hogy érdemes kriptovalutába befektetni, ezért elkezdett erre vonatkozó információkat böngészni az interneten. Eközben kapott egy külföldi számról telefonhívást, amely során először – feltehetően fordítóprogram segítségével – rossz magyarsággal, majd ugyancsak rossz angolsággal, arról tájékoztatta a hívó, hogy egy befektető cég képviselője. Megkérte a nőt, hogy nyisson meg egy weboldalt, amiről azt állította, hogy egy fordító program, aminek a segítségével kommunikálni tudnak. Ezek után részletesen kikérdezték elvárásairól, és meggyőzték arról, hogy azokat tudják teljesíteni, ezért megadta nekik személyi és bankkártya adatait is. Még a folyamatban lévő hívás alatt, kapott bankjától egy értesítő sms-t arról, hogy 110 ezer forinttal terhelték a bankszámláját. Ezt csak azért sokallta, mert korábban 100.000 ezer forint befektetésről tárgyalt velük, de a telefonáló a plusz 10 ezer forintot kezelési költségként magyarázta. Körülbelül egy órával a hívást követően ellenőrizte az e-számláját, és ekkor már 1.530.000 forint hiányzott róla.

A Soproni Rendőrkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy telefonon keresztül, emailben vagy sms-ben kapott linken bankkártyaadataikat soha ne adják meg! Több olyan alkalmazás is van, amelyek távolról is hozzáférést biztosítanak a számítógépekhez és a mobilokhoz, ezek birtokában - akár jogtalanul is – át tudják venni az irányítást egy hozzáférési kód megadásával. Az ilyen alkalmazást mindig nagyon körültekintően töltsék le, és a hozzáférési kódokat csak teljesen megbízható személy részére adják meg! Amennyiben megtörtént a baj minél előbb lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, tiltsák le a kártyát és zároltassák a számlájukat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában