Fűtés

2022.11.15. 12:03

Megelőzhetőek a tragédiák Győr-Moson-Sopronban

Az elmúlt hétvégén megyénkben több olyan esethez is riasztották a tűzoltókat, ahol a fűtőberendezések nem megfelelő működéséből adódtak problémák – tájékoztatta lapunkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

kisalfold.hu

A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek. Napjainkban nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyagokkal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladékot égethetünk el. Tilos egyéb háztartási hulladékot, lakkozott, festett fát vagy műanyagot égetni a fűtőberendezésben, mert ilyenkor jóval több korom rakódik le az égéstermék-elvezetőkben. A rendszeres kéménysepréssel mindez megelőzhető. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente, gázüzemű berendezések esetén kétévente történik. Amennyiben családi házban élünk, és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, a szakember lefoglalt időpontban látogat el hozzánk. A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a www. kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában