Szén-monoxid

2021.01.05. 17:08

Jánossomorján szivárgott a színtelen-szagtalan, mérgező gáz

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Jánossomorján a Tulipán utca egyik családi házában. Az ott lakó három ember elhagyta az épületet és értesítette a tűzoltókat, rosszullétre nem panaszkodtak.

kisalfold.hu

Az épületben cserépkályhával fűtöttek, új műanyag nyílászárókat építettek be, de aznap még nem szellőztettek. A zárt térben üzemelő szén-monoxid-érzékelő megemelkedett gázkoncentrációt mért és riasztott. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A mosonmagyaróvári hivatásos és a bősárkányi önkéntes tűzoltók méréseket végeztek de a szellőztetést követően már nem tudták kimutatni a mérgező gázt az ingatlanban.

A tűzoltók felhívták a lakók figyelmét, hogy a fokozottan légzáró ablakok mellett gyakoribb szellőztetésre van szükség.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

A rendszeres szellőztetés mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is.

A szén-monoxid-érzékelők listája itt olvasható elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában