fiktív számlahegyek

2021.01.07. 19:02

Az Észak-Dunántúlra vezetnek a kétmilliárdos csalás és pénzmosás szálai – az USA-ban kapták el a gyanúsítottat

Országokon át ívelt a csalássorozat.

kisalfold.hu

Hosszabbítás

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben ismételten indítványozta az USA-ban elfogott férfi letartóztatásának a meghosszabbítását – kezdte portálunknak dr. Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Országokon át

A megalapozott gyanú szerint a férfi, akivel szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az ügyészség indítványára a nyomozási bíró, és akit időközben az USA-ban elfogtak, 2015. év óta fiktív számlákat kiállító, kiterjedt, nemzetközi szintű bűnszervezetet hozott létre és irányított, amelynek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik tényleges ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította. A bűnszervezet vezetője különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket a Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott a magyarországi céghez.

Kétmilliárd forintos kár

A bűnszervezet tagjai a bűncselekmény elkövetésével a magyar állami költségvetésnek több, mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak. Az USA-ban elfogott férfit, a bűnszervezet vezetőjét Magyarországra szállították, amelyet követően az ügyészség indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését, melyet a nyomozási bíró 2019. december 16. napján elrendelt.

Az ügyészség a férfi letartóztatásának a meghosszabbítását ismételten indítványozta, mert vele szemben továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, valamint újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Az ügyészi indítványról a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsított kihallgatását követően, ülésen fog dönteni – tette hozzá dr. Borbély Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában