CO veszély

2021.01.05. 06:15

A pannonhalmi tragédia után – bármikor kopogtathat a csendes gyilkos

Tragikusan indult az újév Pannonhalmán: a kisváros egyik lakóházában egy férfi hunyt el szén-monoxid mérgezésben. Karácsony és szilveszter között mosonmagyaróvári és farádi otthonban is szivárgott a színtelen-szagtalan gáz. Írásunkban összegezzük, mire kell figyelni, hogy ne történjenek újabb halálesetek.

Szeghalmi Balázs

20200131 Vép Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Nem tudtak segíteni a férfin

A pannonhalmi lakásban tartózkodó asszony a szomszédoknak köszönheti életét. Ők észlelték a gyanús csendet, kihívták a mentőket, akik tűzoltók segítségét kérték a bejutáshoz. Ekkor találtak az eszméletlen nőre és férfira a fürdőszobában – utóbbi esetében már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentők.

A pannonhalmi utca, ahol a tragédia történt. Fotó: Nagy Gábor

Amikor segít az érzékelő

Az elsődleges vizsgálatok szerint a pannonhalmi férfi halálát a nyílt égésterű gázkazánból szivárgó szén-monoxid okozhatta. A mérgező gázt kimutatták a helyiségben a mérőműszerek, igaz, információink szerint nem kirívóan magas értékben. Ezt megelőzően Győr-Moson-Sopron megyében közel öt évvel ezelőtt, 2016 csapott le utoljára a „csendes gyilkos” és idézett elő tragédiát Töltéstaván.

Az elmúlt négy évben 197 esetben riasztották megyénk tűzoltóit szén-monoxid mérgezés miatt. „Az esetek körülbelül háromnegyedében jelezte a mérgező gáz terjedését szén-monoxid érzékelő” – mondta Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados.

Pozitív és fekete lista

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a mérgezések elkerülésében kulcsjelentőségű megbízható szén-monoxid érzékelő használata. A megyei katvéd oldalán megtalálják a készülékek pozitív és fekete listáját is. A szakemberek folyamatosan vizsgálják az eszközöket. Legutoljára tavaly december 29-én frissült a lajstrom. Pár napja három termék kapott zöld lámpát, vagyis bővült a megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája hazánkban.

Körülbelül 15 ezer forintba kerülnek a minőségi szén-monoxid érzékelők. Ennyin múlhat a családok biztonsága.

Farádi tanulság

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen és a tüzelőberendezésen át kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből – vagy akár erős szél hatására – a füstgáz visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. A farádi ingatlanban például cserépkályhával fűtöttek, emellett levegőtisztító berendezést is működtettek. Valószínűleg a két berendezés egyidejű használata okozta a szén-monoxid visszaáramlását.

Jó tanácsok

„A szén-monoxid mérgezések megakadályozásáért télen is szükséges a lakás állandó szellőztetése, hogy ne történjen tökéletlen égés. Jól hőszigetelő nyílászárók esetében figyelni kell a légbeeresztőre. Ezek átjárhatóságát sűrűn ellenőrizzük. A tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, szakember végezte karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is több mint fontos” – közölte Pingiczer Szabolcs.

A győri gázszerelő mester hozzátette: társasházak esetében a gyűjtőkéményekre fokozottan figyelni kell, hisz ezekre 10-12 család is csatlakozhat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikai szerint a legtöbb szén-monoxid mérgezést a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítők okozzák. A veszélyességüket fokozzák, hogy ezek egész évben üzemelnek, nem csak télen.

A súlyos mérgezések gyakran a fürdőszobákban történnek, ezért érdemes CO-érzékelőt tenni ide, illetve ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Felvételünkön Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő mester. Fotó: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában