Nyáron is támadhat a gyilkos gáz

2020.07.03. 16:54

Két helyen is életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő Győrben

Július első napján két helyen is helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Győr-Moson-Sopron megyében.

kisalfold.hu

A napokban Győrzámolyon a Dr. Pécsi Gyula utca egyik családiházában szólalt meg az érzékelő, ahol egy gázüzemű kazán működött, Győrben pedig a Csaba utca egyik földszinti lakásában jelzett a készülék, ott egy átfolyós vízmelegítő volt a fürdőszobában. A lakók elhagyták ingatlanjaikat, kiszellőztettek és értesítették a tűzoltókat. A győri hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakembere is méréseket végzett és kimutatták a mérgező gázt mindkét otthonban. A szolgáltató lezárta a készülékeket és előírta azok karbantartását. A jól működő szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki.

Az esetek ismét rávilágítanak arra, hogy a szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben leselkedik ránk. Elsősorban azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak is, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában