Helyi időjárás

2019.02.19. 09:18

Ha Zsuzsanna napján nem fagy be a pacsirta csőre, közel a tavasz

Figyeljenek a pacsirtaszóra - de tett mást is Zsuzsanna, amit most nem fog, mert nincs hó. Jeles nap a mai, ezen a napon kezdték el széthordani a trágyát.

Eleink úgy tartották, ha február 19-én, Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, elviszi a havat: a tavasz közeledtét jelzi. Már az is a jó idő közeledtét jelzi, ha magasan repül. Ha viszont hallgat, "befagyott a szája", akkor még egy darabig hideg idő lesz. Ha ezen a napon megcsordul az eresz, az jó termést ígért, ezért elkezdték széthordani a trágyát, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit. A pásztorok egyébként  - bocsánat - úgy tudták, hogy Zsuzsanna rápisil a hóra, és az elolvad. Tehát ha ezen a napon sárga havat láttunk valaha, az nem egy kutya volt, hanem Zsuzsanna személyesen.


Azért nem nyugodhatunk meg teljesen, ha ma pacsirtaszót hallunk, mert ott van a következő akadály a tavasz felé vezető pályán: február 24., Jégtörő Mátyás napja. Köztudott a jéggel kapcsolatban: Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál. A meleget meg csak március vége felé hozzák majd zsákban Sándor, József és Benedek.

 

Egy érdekesség: 1947-ben, ezen a napon, Kőszegen 151 cm-es hóvastagságot mértek. Ez eddig a legnagyobb hóvastagság hazánkban, ami természetes úton és nem hófúvás következtében jött létre.


A héber eredetű Zsuzsanna 17. századtól kezdve egészen az 1980-as évekig az egyik leggyakoribb női név volt. A bibliai történet alapján Zsuzsanna egy gyönyörű és férjéhez hűséges nő volt, akire két vén bíró is szemet vetett. Megpróbálták szexre kényszeríteni zsarolással, majd miután ez nem sikerült, perbe fogták házasságtörés miatt, ám végül a vádlókat ítélték el. Zsuzsanna történetéről itt olvashatnak bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában