Helyi időjárás

2017.07.20. 14:10

Kánikula, 36 fok - Durvul a nyár: másodfokú hőségriasztás! Hiába jön az eső

Vasárnapig nagy meleg.

kisalfold.hu

13.50 - A hétvégén a sok napsütés mellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. Ezzel  együtt fokozódik a kánikula, 36, 37 Celsius-fok körüli maximumok is  lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön  az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.


A tartós hőség miatt péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád,  Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére  adott ki másodfokú, míg a fővárosra és Pest, valamint Baranya,  Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy,  Tolna és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai  szolgálat.   


Az előrejelzés szerint pénteken többórás napsütés valószínű. A  minimumhőmérséklet 17-22 fok között valószínű. A nappali maximumok  általában 30-36 fok között alakulnak, de északnyugaton kissé  hűvösebb is lehet.   


Szintén péntekre csaknem az egész országban a heves zivatar és  a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak  ki. Veszélyjelzésükben azt írták: péntekre virradó éjszaka  északnyugat felől egy front éri el Magyarországot.    


A megerősödő északnyugati szél mellett elsősorban a Dunántúl  nyugati és északi részén helyenként zivatarok is kialakulhatnak.  Napközben kiemelten a Duna-Tisza közén, az Alföld középső részén és  az Északi-középhegységben elszórtan valószínű intenzív zivatarok  kialakulása.    


Néhol heves zivatar is kialakulhat rövid idő alatt 30-40  milliméter körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és 70-90  kilométer/órás szélrohammal. Az Alföldön kialakult zivatarok kelet,  északkelet felé áthelyeződve estére gyengülhetnek. Késő délután,  este ugyanakkor nyugaton, illetve a Dél-Dunántúlon labilissá válik  a légkör és intenzív zivatarok is kialakulhatnak.   


Szombaton napos és - főként a déli óráktól - erősebben  gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek. Bárhol kialakulhat zápor,  zivatar. A változó irányú szél zivatar környezetében viharossá is  fokozódhat. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet. Napközben 32-36  fokig melegszik a levegő.   


Vasárnap sok napsütés várható, zápor, zivatar elszórtan  alakulhat ki. Zivatarok környezetében továbbra is lehetnek viharos  széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb  hőmérséklet 32-37 fok között valószínű - olvasható az  előrejelzésben. 


12.30 - Csütörtök 0 órától  vasárnap éjfélig hőségriasztást rendeltek el


A nagy hőség megterheli az egészséges  szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat,  kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Külön felhívták az autósok  figyelmét a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. Azt kérik  továbbá, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a  fokozott folyadékbevitelre.


Csütörtökön a hőmérséklet délután 31-36, késő este 20-27 fok  között valószínű. Pénteken és szombaton akár 37 fokig is melegedhet  a levegő, és többfelé a minimumértékek is 20 fok körül alakulhatnak.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig

HŐSÉG


A napi középhőmérséklet csütörtökön az északkeleti megyék kivételével általában eléri a 25, 26, főként a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon helyenként meghaladja a 27 fokot. Pénteken az északnyugati országrészben mérséklődik a hőség, de az Alföldön 27 fok körüli középhőmérséklet várható.


ZIVATAROK


Péntekre virradó éjszaka északnyugat felől egy front éri el hazánkat. A megerősödő északnyugati szél mellett elsősorban a Dunántúl nyugati és északi részén helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Napközben kiemelten a Duna-Tisza közén, az Alföld középső részén és az Északi-középhegységben elszórtan valószínű intenzív zivatarok kialakulása. Néhol heves zivatar is kialakulhat rövid idő alatt 30-40 mm körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és 70-90 km/h-s szélrohammal. Az Alföldön kialakult zivatarok kelet, északkelet felé áthelyeződve estére gyengülhetnek. Késő délután, este ugyanakkor nyugaton, illetve a Dél-Dunántúlon labilizálódik a légkör és intenzív zivatarok kialakulására van esély.


Korábban - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár július 20. (csütörtök) 00:00 órától július 23. (vasárnap) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

 



A meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.



 

Megyei lista


Csorna, Bartók B. u. 3/c    TESCO Hipermarket

Csorna, Soproni u. 66./c    LIDL áruház

Csorna, Soproni u. 66/b    PENNY áruház

Csorna, Soproni u. 55    OTP Bank

Győr, Budai u.1.    ÁRKÁD Üzletház

Győr, Vasvári Pál u.1/a    Győr PLAZA Üzletház

Győr, Arany J. u. 2    Arrabona (Kaiser) Áruház

Győr, Fehérvári u.3.    InterSPAR

Győr, Királyszéki u    TESCO Hipermarket

Győr, Csipkegyári u. 11.    Dunacenter

Győr, Malomszéki u. 11    Family Center

Győr, Mécs L. u. 1/A    LIDL áruház

Győr, Szeszgyár u. 6    LIDL áruház

Győr, Tihanyi Á. u. 9    LIDL áruház

Győr, Jereváni u. 42    LIDL áruház

Győr, Fehérvári u. 5/A    ALDI áruház

Győr, Vasvári P. u. 1    McDonalds

Győr, Baross u. 23    McDonalds

Győr, Pápai u    McDonalds

Győr, Nagysándor József u. 31    ETO Park

Kapuvár, Fő tér 2.    SPAR Áruház

Kapuvár, Győri u. 4    SPAR Áruház

Kapuvár, Berg G. u. 2    Penny Market

Kapuvár Fő Tér 1    Kapuvár Városháza Nagyterem

Kapuvár Fő Tér 2    Rábaköz Művelődési Központ

Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 42    TESCO Hipermarket

Mosonmagyaróvár, Szt.István Kir. u. 52.    Penny Market

Mosonmagyaróvár, Aranyossziget u. 1.    SPAR Áruház

Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 40    LIDL áruház

Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5.    SpAR Áruház

Mosonmagyaróvár, Királyhidai u.63    AlDI áruház

Sopron,  Lackner Kristóf u. 35    Sopron PLAZA

Sopron, Selmeci u. 15-17.    INTERSPAR Hipermarket

GSopron, Ipar Krt. 30.    TESCO Hipermarket

Sopron, Kodály Zoltán tér 18    SPAR Áruház

Sopron, Liszt Ferenc u. 1.    Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ

Sopron, Határdomb utca 1.    Alpha Park üzletközpont

Sopron, Ipar körút 31.    Family Center üzletközpont

Sopron, Állomás utca    SPAR Áruház

Sopron, Verő József utca 1.    Sopron Holding Inkubátorház

Sopron, Széchenyi tér 7-10    Magyar Posta Zrt. Főposta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában