Helyi időjárás

2017.06.16. 09:53

Jeget még kaphatunk a nyakunkba, viharos szélre figyelmeztetnek

A nap második felében nagyméretű jég (2-4 cm) is előfordulhat kis területre koncentrálódva.

Várjuk olvasóink fotóit beszámolóit az időjárásról: [email protected]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.06.16. péntek éjfélig


Pénteken a nap második felében egy gyors mozgású hidegfront vonul át az ország fölött. A front előtt is, mögött is várhatók elszórtan zivatarok, időben előrehaladva egyre inkább a keleti területekre korlátozódva. Szombaton napközben már inkább csak az északkeleti országrészben lehet villámtevékenységre számítani.


Pénteken a zivatarok fő veszélyforrása a viharos szél lehet. Egy-egy intenzívebb zivatart vagy szupercellát akár 70-90 km/h közötti, vagy akár azt meghaladó széllökés is kísérhet, valamint főként a nap második felében nagyméretű jég (2-4 cm) is előfordulhat kis területre koncentrálódva. A gyors áthelyeződés miatt a nagyobb mennyiségű csapadék előfordulása bizonytalan, de 10-30 mm közötti lokális csapadék nem zárható ki.


Szombaton a záporok mellett zivatarok az északkeleti, keleti területeken fordulhatnak elő. A zivatarokat viharos szél (60-75 km/h), jégeső (>2 cm) és lokálisan hulló nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 mm) kísérhet.


Szombaton reggeltől a megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben 60-70 km/h közötti széllökések kísérhetik napközben - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében


8.00 - Szinte az egész megyében esik az eső

 





Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig


A kora reggeli óráktól északnyugat felől kialakulhatnak helyenként zivatarok, amelynek zónája fokozatosan kelet felé helyeződik a délutáni órákra. Zivatarok környezetében viharos (60-75 km/h) széllökés, intenzív csapadék (15-25 mm), jégeső (1 cm alatti átmérővel) kialakulhat. Egy-egy területen (elsősorban délelőtti, déli órákban) a záporok, zivatarok környezetében 75-90 km/h feletti széllökés nem zárható ki.

 



Várhatóan a déli, kora délutáni óráktól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, amely gyors mozgással kelet, délkelet felé helyeződik és az esti órákra eléri keleti határainkat. A front környezetében szórványosan valószínű zivatar kialakulása a késő esti órákig szélvihar (70-90 km/h), intenzív csapadék (15-30 mm), jégeső (átmérő < 2 cm) kíséretében. Néhol heves zivatar is előfordulhat (lokálisan 90-100 km/h feletti széllökés, 2 cm feletti jégátmérő, esetleg 30 mm feletti lokális csapadék) ebben az időszakban.


Eső, eső, eső


Hajnalban nyugat  felől kezdődik felhősödés, az északnyugati határvidéken már lehet  zápor, zivatar. Napközben nyugat felől másutt is megnövekszik, majd  kora délutántól északnyugat felől csökken a zárt felhőzet, de  zavartalan napsütés ezt követően sem lesz, ugyanis gomolyfelhők  képződnek. Délelőtt még inkább csak a Dunántúlon, délután másutt is  több helyen valószínű zápor, zivatar, sőt egy-egy heves zivatar is kialakulhat - legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon. Pénteken  napközben többfelé megerősödik az északnyugatira, nyugatira forduló  szél.   


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 17 fok  között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb  is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23, 30 fok között lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában