Helyi időjárás

2015.08.17. 11:57

Kapunk még a nyakunkba hűsítő esőt? - Felhőszakadást jósolnak

Hétfőn reggeltől az éjféli órákig néhány órás szünetekkel több hullámban, összességében sokfelé várhatóak zivatarok felhőszakadással.

kisalfold.hu


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

Felhőszakadás, zivatarok: Hétfőn több hullámban, összességében sokfelé várhatóak zivatarok felhőszakadással (lokálisan rövid idő alatt 30-50 mm feletti csapadék), főleg keleten egy-egy zivatart 60-80 km/h feletti széllökés és jégeső is kísérhet. Éjszaka nyugat felől stabilizálódik a légkör, de az ország középső, keleti, északkeleti részein továbbra is lehetnek zivatarok. Kedden az ország keleti, északkeleti részére (Északi-középhegység, Észak-Alföld, Tiszántúl) korlátozódik a zivatartevékenység, melyeket rövid idő alatt lehulló, 30 mm-t meghaladó csapadék is kísérhet.

A met.hu előrejelzése keddre: gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, nagyobb eséllyel a Győr-Békéscsaba vonal 100 km-es környezetében. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 27 fok között alakul.

A sopronmet.hu szerint hétfőn a nap első felében erősen felhős, borult lesz az ég és ismétlődő záporok, zivatarok várhatóak. A délutáni órákban aztán lassan megszűnik a csapadék és átmenetileg a felhőzet is felszakadozik. A szél megélénkül, zivatar idején erős széllökések várhatóak. A hőmérséklet már jelentősen csökken. A hajnali 18, 21 fokról nappal is csupán 22,24 fokig emelkedik, este 18, 20 fok várható.


A met.hu előrejelzése szerint,

HŐSÉG: Hétfőn a keleti országrészben még 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, másutt megszűnik a kánikula.

ZIVATAR: hétfőn reggeltől az éjféli órákig néhány órás szünetekkel több hullámban, összességében sokfelé várhatóak zivatarok felhőszakadással (20-60 mm eső pár óra alatt alatt), egy-egy zivatart 80 km/h feletti széllökés és jégeső (2 cm körüli átmérővel) kísérheti.

A met.hu felszőszakadásra figyelmeztet a megyében

Felhőszakadás

Felhőszakadás





Házakat rongált meg a vihar

Tizenhét lakóház tetőszerkezetét rongálta meg a viharos erejű szél vasárnap este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
Dóka Imre elmondta, a Rákóczi utcában kilenc, a Béke utcában hat, a Báthory utcában pedig két megrongálódott ingatlanhoz kérték a megye tűzoltóegységeinek segítségét.
Az egyik lakóház lakhatatlanná vált, az ott lakó két felnőtt és egy gyermek rokonokhoz költöztek - ismertette a szóvivő.
A magyar-román határ melletti településen több villanyoszlop is megsérült a viharban, az átmeneti áramkimaradás negyvenöt fogyasztási helyet érintett.


Károkat okozott a vihar

Országszerte számos helyen okozott károkat a vasárnap érkezett vihar. Több helyen, köztük a fővárosban jelenleg is dolgoznak a tűzoltók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: vasárnap éjfélig mintegy kilencvenszer riasztották őket. Főként leszakadt faágak, valamint a hirtelen lezúduló felgyülemlett csapadékmennyiség okozott gondot. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben például egy kempingben a nagy esőzés miatt többen hazamentek, másokat pedig az iskolában szállásoltak el.
Több helyen épületek is megrongálódtak, köztük csaknem húsz lakóépület. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon 14 családi ház tetejéről sodort le cserepeket a szél.

A vihar során több településen volt áramkimaradás is. Csongrád megyében, Szegeden pedig villámcsapás miatt gyulladt ki egy lakóépület.
Hétfő hajnal óta újabb károkról érkeznek bejelentések, Csongrád megyében és Budapesten jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemnek nincs információja – közölte a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre. A felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Emellett keleten helyenként még hétfőn is tartósan 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Így Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában