Helyi időjárás

2015.08.18. 09:13

Gyerektábort öntött el a víz - 20 mm-t még kapunk - Esernyőt vitt magával?

Dugulás Ménfőcsanakon és Győrújbaráton. Kedden délután néhány órás napsütésben volt részünk.

kisalfold.hu

Önnél mi a helyzet? Elúszott a kert, vízben áll a járda? Küldjön fotót: [email protected]


12.20 - Kétezernél is több riasztás

A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délelőtt az MTI-vel.
A vihar miatt a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére több mint ezer bejelentés érkezett. A legtöbb esetben családi- és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk, de kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.

A víz számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.

Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség. A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteni a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

Kitértek továbbá arra is, hogy a főváros több pontján trafóházakat is elöntött a víz, emiatt két tucat alállomás hibásodott meg. A leállás miatt több mint negyvenhatezer fogyasztási helyen okozott fennakadást az áramszolgáltatásban. A szakemberek több helyen jelenleg is dolgoznak a helyreállításon.

Budapesten kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Veszprém megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Somogy megyében, Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

10.35 - Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken, ahol a hétfő délután lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincékbe és lakóházakba tört be - közölte kedd délelőtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint Balatonújlakon, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron a csatornák nem tudták elvezetni a csapadékot, 21 helyszínen dolgoztak a szivattyúk hétfő éjszaka. A marcali hivatásos tűzoltók mellett kéthelyi és balatonkeresztúri önkéntesek dolgoztak a víz eltávolításán, valamint egy kaposvári egységet is a helyszínre vezényeltek.

A tűzoltók egy-egy átereszt megtisztítottak, ezután a felgyülemlett víz lassan apadni kezdett, de a szivattyúk folyamatosan dolgoznak - tudatta a szóvivő, hozzátéve: Balatonmáriafürdőről és Balatonkeresztúrról még mindig érkeznek bejelentések a megyei műveletirányítási központba.
Közölte továbbá, hogy egy balatonmáriafürdői gyerektábor 100 lakóját ideiglenesen a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára.

Az épületekbe betört a víz, ezért azokat fertőtleníteni kell.

8.00 - 350 riasztás - Elakadt autókat mentettek a vízből

Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.

Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.

7.45 - Nyelték a vizet a csatornák

- Heves esőt és szélvihart okozott a tegnapi hidegfront területünkön, a rengeteg vízzel jól megbirkóztak a csatornák - tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Pannon-víz Zrt. diszpécser-szolgálatvezetőjétől. - Győrben a Belvárosi és a Délnádorvárosi záporkiömlőket rögtön a vihar elején kinyitottuk, több mint húszezer köbméter vízzel tehermentesítettük az elvezető hálózatot.

Csatornadugulást Ménfőcsanak és Győrújbarát térségéből, átemelő meghibásodást a Bécsi Kapu térről jelentettek. Ügyeleteseink rövid időn belűl elhárították az üzemzavarokat.

Áramszünet sehol sem nehezítette a szennyvízelvezetést, aggregátoraink, szippantókocsijaink bevetésre készen állnak. A szél több helyen lombokat, faleveleket tépett le, ezek könnyen elfedhetik a víznyelők rácsait. Több helyen gondot okozhat, ha a lehulló faleveleket a víznyelők környékén gyűjtik össze, arra kérjük az ingatlanok tulajdonosait, kezelőit, lehetőség szerint hagyják szabadon a víznyelők rácsait, hogy azok jól tudjanak működni.

Ha valahol eldugult víznyelőt látnak, a +3680/20-40-86-os zöld számon megtehetik a bejelentést.

7.25 - Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.  

Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt  elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.  

Kedden a Dunától keletre lesz záporos, zivataros az idő, arrafelé hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméternyi eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat.  

Az előrejelzés szerint kedden a hőmérséklet délután 20-26, késő este 16-21 Celsius-fok között valószínű.

Előrejelzés

Egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja vonul át felettünk, így szeles, hűvösebb napok következnek többször esővel - írta a sopronmet.hu.

Kedden hajnalban ismét beborul az ég és kisebb eső, zápor is kialakul a déli órákig, majd délután ismét megszűnik a csapadék és dél felől felszakadozik a felhőzet. Délután már néhány órás napsütés is várható.



Az északnyugati szél megerősödik, napközben viharos széllökések is kialakulhatnak. A hőmérséklet a hajnali 14, 16 fokról nappal 21, 22 fokig emelkedik, de a térség déli részén 23, 24 fok is lehet. Este 17, 19 fok várható.

Szerdán is marad a felhős idő, többször esővel, záporral és a szél is élénk marad.



Csütörtökön, Szent István Ünnepén már kevesebb helyen alakul ki futó zápor és ismét csökken a felhőzet, de kissé hűvös marad az idő.

Pénteken alapvetően napos idő lesz, kevés gomolyfelhővel.

A hétvégén gomolyfelhős-napos időszakok váűltakoznak, vasárnap kisebb zápor is lehet. A következő héten melegszik az idő: kellemes, nyári melegre számíthatunk.


Autók közlekednek a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag.MTI Fotó: Bruzák Noémi

Autók közlekednek a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag.MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában