Helyi időjárás

2015.07.22. 09:34

RIADÓ! Ez még csak a kezdet, még durvább kánikula jön!

A nyári hónapok bármelyikében kialakulhat ilyen hőség, de jellemzően júliusban és augusztusban fordulnak elő ilyen forró periódusok.

kisalfold.hu



12.00 - Még több forróság

Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb, honlapján közzétett tanulmányából.

Mint felidézték: a tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos az OMSZ előrejelzései alapján a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el július 4-től 8-ig, majd az előrejelzések alapján a július 17-től kiadott újabb hőségriadót előbb péntek, majd vasárnap éjfélig hosszabbította meg ország egész területére vonatkozóan.

Lakatos Mónika, Szabó Péter, Szépszó Gabriella tanulmánya szerint a másod-, illetve harmadfokú hőségriadó kritériuma a 25, illetve a 27 Celsius-fokot elérő napi középhőmérséklet tartós, legalább 3 egymást követő napon történő fennállása. A nyári hónapok bármelyikében kialakulhat ilyen hőség, de jellemzően júliusban és augusztusban fordulnak elő ilyen forró periódusok.

A valóban komoly egészségügyi kockázatot jelentő, 27 fokot is meghaladó középhőmérsékletű hőhullámok csak elvétve alakultak ki a kilencvenes évek előtt. A legtöbb ilyen nap ebben az évtizedben, két egymást követő évben, 2012 és 2013 nyarán alakult ki Budapesten. 2012-ben több mint három hetet tett ki a komoly hőhullámból származó napok száma összesen. A leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot 1994-ben kellett elszenvedni Budapesten, ekkor 11 egymást követő napon nem csökkent 27 Celsius-fok alá a napi középhőmérséklet.

Mint kiemelték: különösen a városlakók számára lehetnek megterhelőek a hőségperiódusok. A városok belseje felé haladva a hőmérséklet általában magasabb, mint a külterületen, ez a hőtöbblet az úgynevezett hősziget jelensége. A sűrű beépítettség, a csökkenő átszellőzés, a burkolatok jelenléte, az alacsony növényborítottság, mind-mind olyan tényezők, amik hozzájárulnak a városi hősziget kialakulásához. Ezeken kívül a közlekedés, fűtés és különböző ipari tevékenységek során a levegőbe kerülő hő, vízgőz, szennyező anyagok is módosíthatják a városok klímáját. A városi hősziget mértéke hőhullámok idején akár 5–10 fokot is elérhet, így különösen megterhelő lehet - hívták fel a figyelmet.

A meteorológusok kiemelték azt is, hogy a nappali magas hőmérsékletek mellett igen megterhelő, ha éjszaka sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. A legtöbb trópusi éjszaka 1992 nyarán volt. A legutóbbi igen meleg nyarakon, 2012-ben és 2013-ban csaknem négy hetet tett ki a trópusi éjszakák száma. A tavalyi, nem kifejezetten a hőhullámokról nevezetes, de ugyanakkor a szokásosnál melegebb és egyben rendkívül csapadékos nyáron 17 ilyen éjszaka volt. Az idei nyáron - az eddigi mérések szerint - 12 trópusi éjszakát rögzítettek a meteorológusok.

A tanulmány szerint a "nagy stresszt jelentő" harmadfokú hőségriadós napok gyakorisága a következő évtizedekben kisebb, országos átlagban évi 2-9 napos növekedést mutat, míg a XXI. század végére várhatóan átlagosan 12-26 nappal emelkedik a számuk. Az éghajlat természetes változékonyságából adódóan ez azt jelenti, hogy lehetnek olyan évek, amikor összesen egy hónapnál is hosszabb ideig ilyen extrém meleg napokat élhetünk át, ugyanakkor előfordulhatnak olyan évek, amikor az átlagosnál kevesebb hőhullám lesz. A hőségriadók területi eloszlását tekintve a legnagyobb gyakoriságnövekedést az egyébként is melegebb délkeleti területeken valószínűsítik a modelleredmények - tették hozzá.

Az OMSZ-ban alkalmazott két finomfelbontású regionális éghajlati modell (ALADIN-Climate és REMO) segítségével leírható a hőséggel összefüggő indexek jövőbeli alakulása - írták a meteorológusok. A harmadfokú hőségriadós események és a trópusi éjszakák 2021–2050-re és 2071–2100-ra várható. A hőségriadókat kísérő, de a nedvességtől és széltől is függő meleg éjszakák száma szintén növekedni látszik a jövőben. A modelleredmények szerint ebben a harmadfokú hőségriadóknál nagyobb változásra, a következő évtizedekben országos átlagban 9-16 napos, míg a távoli jövőre 35-37 napos növekedésre számíthatunk.

10.25 - Nem lesz kamionstop

Felfüggesztette a hétvégére a kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a tartós hőség miatt.

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 25-én és 26-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

10.00 - A hőségriadó meghosszabbításával összhangban a Győr-Szol Zrt. előreláthatólag vasárnap estig hűti a városi utak burkolatát Győrben

A munkában két jármű vesz részt. Közülük az egyikkel a belvárosban, a másikkal a lakótelepek forgalmasabb útjain javítja a Győr-Szol Zrt. a közlekedésben résztvevők közérzetét. Az említett napokon a locsolóautókkal tíz és tizennyolc óra között találkozhatunk.

A hőségben a Győr-Szol Zrt. mint a városi zöldterületek kezelője kiemelten nagy figyelmet fordít a növények, így a virágok és a fák öntözésére.

9.00 - A fiatalokat is megviseli a hosszan tartó meleg

- mondta az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa, és a folyamatos folyadékbevitel mellett könnyen emészthető, mediterrán ételek fogyasztását javasolta.
Páldy Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad felhevült testtel vízbe menni, előtte zuhanyozni kell és fokozatosan kell hűteni a testet, ezzel megelőzhető a görcs kialakulása.

Péntek 7.20 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig

HŐSÉG: az ország északi, északnyugati megyéiben inkább már 27 fok alatt, míg másutt 27-31 fok között alakul a napi középhőmérséklet. A 30 fok feletti értékek a délkeleti megyékben várhatóak.

ZIVATAR: pénteken kiemelten az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén, illetve jellemzően az ország északi részén fordulhatnak elő szórványosan zivatarok. Zivatarok környezetében felhőszakadás (25-40 mm), viharos szél (60-90 km/h) és néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) is kialakulhat.

Kiemelten az Északi-Középhegységben egy-egy zivatart lokálisan 40 mm feletti csapadék, átmeneti 90 km/h feletti szél és jégeső (2 cm körüli vagy esetleg kevéssel afeletti átmérővel) kísérhet.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. július 24. (péntek) 24.00–ig kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. július 26. (vasárnap) 24 óráig meghosszabbítja.




Csütörtök - Felfrissülés?

13.05 - Az ország nagy részén 35 Celsius-fok körüli hőség van, de több megyében csütörtökön kora délután riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. Az éjfélig érvényes, a felhőszakadás veszélye miatt kiadott figyelmeztetést több megyében másodfokúra emelték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna és Baranya megyére adott ki elsőfokú riasztásokat a várható felhőszakadás, illetve heves zivatar miatt. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém megyében a nap folyamán intenzív esőzés is lehet, rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is hullhat. Ezért azokon a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével továbbra is az egész országban a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a tartós hőség miatt.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 38 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig csökken a hőmérséklet, de a zivataros helyeken hűvösebb is lehet.

Szerdán a meteorológiai szolgálat arra hívta fel a figyelmet: a napok óta tartó, 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani.
Déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe, ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést viszont csak egy, a jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

11.35 - Lassabban járnak a vonatok

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínhőmérsékletet a hőségriadó alatt, a 45 Celsius-fokot elérő vagy azt meghaladó érték esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A vasúti pálya 50-60 Celsius-fok között deformálódhat, és ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást vezetnek be, emiatt jelenleg is több vonalon lassabban járnak a vonatok - tájékoztatott a MÁV.

10.55 - Egyre több a tűz a melegben

Napról napra az átlagosnál több tűzesethez riasztják a tűzoltókat a kánikulában, ezért fokozott óvatosságot kér a katasztrófavédelem a lakosságtól - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Hajdu Márton felhívta a figyelmet arra, hogy július 3-a óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben és fokozott a tűzveszély a szabad területeken.

Hozzátette, hogy több esetben nemcsak a termény, például a lábon álló gabona, hanem mezőgazdasági gépek is áldozatául estek a földeken pusztító lángoknak, és a hőségben egyre több a közúti baleset is.

Elmondta: azt kérik a lakosságtól, hogy még a kerti szalonnasütések, grillezések alkalmával is fokozott óvatossággal járjanak el és minden esetben tartsanak készenlétben oltóanyagot.

Ugyancsak figyelmeztetett arra, hogy aki útnak indul, az vigyen magával folyadékot, mert a gyakori balesetek miatt nőtt a forgalmi dugók esélye is - mondta Hajdu Márton.
 

10.25 - Sok a víz a Balatonban, kiváló a minősége, és nincs algavirágzás sem

A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban. Nem kell tartani az alacsony vízállás néhány kellemetlen kísérőjelenségétől, mint amilyen például a fonalas algák inváziója a déli parton. A tó vizének és élővilágának állapotáról az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai, Vörös Lajos és Somogyi Boglárka készítettek gyorsjelentést.

A magas vízállás kiváló vízminőséggel párosul a Balatonban. Sehol sem észlelhető a tóban algavirágzás, ami fürdésre alkalmatlanná tenné a vizet – derült ki annak a hossz-szelvény-vizsgálatnak az adataiból, amelyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet végzett július 20-án. A magyarországi egészségügyi határérték szerint maximum 50 mikrogramm klorofill lehet egy liter vízben. Ezzel szemben a tó legalgásabb területén, a Keszthelyi-medencében 20 mikrogramm/liter alatt maradt a koncentráció, és keleti irányban még fokozatosan csökkent is.

A lebegő mikroszkopikus algák összetételét alapvetően az határozza meg, hogy mekkora a Kis-Balaton tározórendszeren áthaladó Zala folyó vizének a nitrogén- és foszfortartalma. Ebben a nagy kiterjedésű, sekély víztérben mikrobiális folyamatok eredményeként jelentős nitrogénvesztés megy végbe, ezért a Keszthelyi-medence vize nitrogénhiányos az algák számára (néhány, 2013 és 2014 nyarán történt kivételes esettől eltekintve). Mivel a medencében kevés a nitrogén, a relatív foszforbőség következtében nyaranta elszaporodnak a vízben a fonalas kékalgák (cianobaktériumok), amelyek képesek megkötni a levegő molekuláris nitrogénjét. Ez történt az idén is: keletről nyugat felé haladva egyre több fikocianint, azaz kékalga-színanyagot lehet mérni a tóban – közölte a tihanyi székhelyű intézet.

Nem kell félni az árvaszúnyog bábbőrétől

A tó üledékében élő árvaszúnyogok (nem csípő szúnyogok) lárvái a lebegő mikroszkopikus algákkal táplálkoznak. Korábban, a tó algákban gazdagabb, azaz szennyezettebb időszakában hatalmas árvaszúnyograjzások okoztak időszakosan kellemetlenséget a Balaton partján üdülők számára, de napjainkban a vízminőség javulásával erre nem kell számítani. Mindenesetre az árvaszúnyogok a tó élővilágának természetes részei. A rajzásuk idején a levedlett, úgynevezett bábbőrök néhol habos lepedéket képeznek a parti övben, esetenként a nyílt vízben is. Ez a szürkésfehér anyag kellemetlen kinézete ellenére semmilyen tekintetben nem veszélyezteti a fürdőzőket, csupán levedlett rovarpáncélok tömegéből áll.

A Keszthelyi-medencében már egy évtizede megtelepedett az amuri kagyló. Ez a nagy testű, az iszapos fenekű vizeket kedvelő faj a kelet-ázsiai halak betelepítésével került hazánkba, és először a keleti országrészben terjedt el. Keszthely térségében napjainkban tömeges pusztulásuk borzolja a kedélyeket. Hasonló jelenség kisebb-nagyobb mértékben korábbi nyarakon is előfordult. Védekezni nem lehet ellene – a strandok üzemeltetői az elpusztult egyedek rendszeres összegyűjtésével mérsékelhetik a kárt. A jelenség ökológiai szempontból nem kifogásolható, hiszen egy idegenhonos inváziós faj állománya gyérül.

Csütörtök 7.45 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig

HŐSÉG: a középhőmérséklet az ország döntő részén 28, 29 fok körül alakul. Főként északnyugaton, az Alpokalján mérséklődik a nappali felmelegedés, illetve a kialakuló záporok, zivatarok környezetében is átmenetileg akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet. Az Alföldön, délkeleten akár 30 fokot is meghaladhatja a középhőmérséklet.

ZIVATAR, FELHŐSZAKADÁS: főként délután a Dunántúlon több helyen, a Duna-Tisza közén, Északi-középhegység térségében szórványosan, a Tiszántúlon az esti óráktól, de ott csak kevés helyen zivatarok kialakulása várható. Az első intenzívebb zivatarok a déli órákban, legjobb eséllyel a Dunántúli-középhegység térségében törhetnek ki. A zivatarok leginkább jellemző kísérőjelensége az intenzív, rövid idő alatti jelentős mennyiségű csapadék lehet, de helyenként 50-70 km/h feletti szél, jégeső is várható.

Egyes zivatargócokban 50 mm-nél több csapadék is hullhat, illetve 80 km/h feletti szélroham, nagy méretű (2-3 cm-es átmérő) jég is előfordulhat.

Trópusi időjárás

A napok óta tartó 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Az elmúlt napokban egy anticiklon hatására sok napsütés és rekkenő hőség jellemezte az ország időjárását. A következő napokban déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe. Ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. "Igazi felfrissülést" majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre a tartós hőség miatt Vas megyére másodfokú, az ország többi részére viszont a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön előbb a Dunántúlon, majd délutántól keleten is elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-25 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 32-38 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön főként az Alpokalján lehet nagyobb területen 27 fok alatti átlaghőmérséklet.
A záporok, zivatarok környezetében akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet - tették hozzá.

Vizet visznek a Velencei-tóba

A Velencei-tó vízállása az optimális vízszint alá került, ezért a Pátkai- és a Zámolyi-tározóból szerdán megkezdődött a vízpótlás - közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Velencei-tó vízállása hétfőn +140 centiméter volt, ami 15 centiméterrel maradt el az erre az időszakra előírt optimális vízszinttől. A Pátkai-tározó vízszintje ugyanezen a napon +622, míg a Zámolyi-tározó vízállása +456 centiméter volt – tették hozzá. (A vízállást az eddig mért legkisebb vízszinthez viszonyítják.)

A vízpótlás célja a Velencei-tó apadásának mérséklése a nyári idegenforgalmi időszakban, illetve a tó vízállásának az időszakra előírt vízszint közelében történő tartása.

A vízpótlás idején - várhatóan augusztus 25-ig – a Császár-víz melletti, Kisfaludot Dinnyéssel összekötő kerékpárút nem vagy csak korlátozottan lesz használható.

29 fokos a Balaton

Korábban - A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A Balaton vize Siófoknál 29 Celsius-fokos.

Az országos tisztifőorvos a múlt péntektől elrendelt hőségriadót hétfőn péntek éjfélig meghosszabbította.

A meteorológiai szolgálat szerda hajnali, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írták: a középhőmérséklet az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok felett alakul. Az UV-sugárzás is nagyon erős lehet, akár a 7,7-es értéket is elérheti, azaz a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Az előrejelzés szerint szerdán az ország nagy részén napos idő várható. Az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 33-37 fok között alakul. Késő este általában 25-30 fok lehet.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írja, hogy a Balaton Siófoknál 29, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.





Hőség Japánban

A múlt héten 6165 ember került a hőség miatt kórházba Japánban, kétszer annyi, mint az előző héten - adta hírül szerdán a japán kormány.

A kórházba szállítottak mindannyian vagy hőguta, vagy a nagy meleg miatti vészes kimerültség tüneteit mutatták. 14 ember meghalt kórházba szállítása közben, 178-nak pedig legalább három heti kezelésre van szüksége felépüléséhez. A betegek harmadának csak rövid időt kellett kórházban töltenie.

A szigetországban várhatóan tovább tart a nagy meleg. Tokióban szerdán 31 Celsius-fok volt a csúcshőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában