Helyi időjárás

2015.07.17. 09:54

Felhőszakadás törheti meg a rekkenő hőséget

A hőségriadó péntektől hétfő délután 4 óráig tart, szombaton azonban zivatarokkal is számolni kell. A megyénkre felhőszakadás miatt adtak ki citromsárga riasztást.

kisalfold.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves és Komárom-Esztergom megye egyes térségeire is felhőszakadás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint ezeken a területeken intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Zivatarok hűsíthetnek a nagy hőségben

A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, ezzel együtt viszont a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt ugyancsak országszerte elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: tovább fokozódik a hőség, az átlaghőmérséklet már országszerte 27 Celsius-fok fölött várható.


Emellett a nap nagyobb részében csak kevés helyen, de a késő délutáni, esti óráktól többfelé fordul elő zivatar. Egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelyet viharos, 70-90 kilométer/órás széllökések, jégeső, lokálisan felhőszakadás kísérhet - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 34-38 fok között valószínű. Késő este többnyire 24-29 fok között lesz a hőmérséklet, de a zivataros területeken ennél hűvösebb idő várható, ott csak 20 fok körül alakul majd a hőmérsékletet.

Az ország nagyobb tavai közül a Balaton Siófoknál 28, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos.

Pénteken írtuk


Útmosás Győrben

A kánikula könnyebb elviselése érdekében szombaton, vasárnap és hétfőn naponta tíz és tizennyolc óra között két locsolóautó hűti a burkolatokat Győrben. Közülük az egyikkel a belvárosban, a másikkal a lakótelepek forgalmasabb útjain javítja a Győr-Szol Zrt. a közlekedésben résztvevők közérzetét. A járművek hétfő estig biztosan járják az utakat a legmelegebb délelőtti és délutáni órákban. Ezt követően a munka folytatása az időjárás alakulásától függ.

A hőségben a Győr-Szol Zrt. mint a városi zöldterületek kezelője kiemelten nagy figyelmet fordít a növények, így a virágok és a fák öntözésére.



Felfüggesztett kamionstop

Felfüggesztette a mostani hétvégére a kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a várható hőhullám miatt.

A minisztérium pénteki közleménye szerint a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 18-án és 19-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak - írta közleményben az NFM.

A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén, az országos tisztifőorvos azonban a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el péntek délután 16 órától hétfő délután 16 óráig.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig

HŐSÉG
: pénteken tovább fokozódik a hőség: csaknem mindenütt 25 fok fölött lesz a napi középérték, az ország nyugati, délnyugati felén a 27 fokot is sokfelé elérheti. A kánikula folytatódik a hét végén és a jövő hét elején is.

ZIVATAR

Pénteken helyenként zivatarok is kialakulhatnak nagyobb valószínűséggel északon, illetve a Dunántúlon. A zivatart átmenetileg viharos (60-75 km/h) szél és egy-egy helyen esetleg jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérheti.



Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt péntektől hétfő délután 4 óráig elrendelt hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérhet, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül, a nagyobb városokban ennél is magasabb lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. Emlékeztettek továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.
Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.
A meteorológiai szolgálat péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Országos, középtávú előrejelzésük szerint a hétvégén fokozódik a kánikula, több helyen 40 Celsius-fok közeli melegre lehet számítani, de elszórtan záporok, zivatarok is lehetnek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év harmadik hőhulláma ismét a balatoni forgalom növekedését okozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában