Bérkérdés

2024.04.03. 20:39

Izzasztó bértárgyalás Győrben - Még mindig nincs érvényes megállapodás az Audi Hungariánál

Április 1-től nincs érvényes bérmegállapodás az Audi Hungariánál. Ezzel kétségtelenül egy új időszak kezdődött a bértárgyalásban. Forrósodott szerdán a helyzet az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet bértárgyalási fordulóján.

Kisalföld.hu

Forrás: Audi Hungaria

A bértárgyalásról már többször írtunk a kisalfold.hu-n. Az egyeztetésbe már behívták a vállalat legfőbb döntést hozó személyét, a nemrég kinevezett igazgatóságának elnökét, Michael Breme-t. A szakszervezet az utolsó bérkövetelését tartja fent továbbra is és szóba került az esetleges sztrájkbizottság felállítása is. Álláspontjuk szerint, ha továbbra sem lesz közeledés a munkáltató felől, akkor szeretnék bevonni a németországi igazgatókat is, az IG Metal németországi szakszervezettel már felvették a kapcsolatot.

Michael Breme kijelentette, hogy elismeri a munkavállalói oldal eddig tett konstruktivitását, a megállapodásra való törekvését, azonban a tárgyalás során jelentős változás lépett be a munkáltatói delegáció mozgásterét illetően. A németországi vezetés az, aki erősen befolyásolta a döntéseiket, rontotta a bérajánlataik minőségét. Azonban ők nem kívnnak részt venni a győri bértárgyalásokban. Az igazgatósági elnök arra is rávilágított, hogy az ajánlataik a konszernen belül, a vállalat versenyképességének visszaszerzését célozták meg. A következő bértárgyalási fordulóra április 8-án kerül sor.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet legutóbbi követelése: két éves bérmegállapodás idén április 1-től 9,5 százalékos alapbéremeléssel, 2025. április 1-től pedig 4 százalékos, míg 2025. október 1-től további 3 százalékos fizetésemeléssel. Egyszeri kifizetésként bruttó 500 000 forintot akarnak mindkét esztendőre júniusi kifizetéssel.

A Választható Béren Kívüli juttatás a 2025-ös és 2026-os évre 500.000 forint lenne, a lojalitási bónuszt pedig a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a 31. évtől 45 000 forintra emelnék. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában