Pálinka és gin után

2022.12.15. 07:41

Lefőzték a Kisalföld első fehér rumját Tárnokrétin

Az alapanyag Dél-Amerika cukornádültetvényeiről rejtélyes úton jutott el Tárnokrétire.

Simon Roberta

Nagy Szilárdné Viktória, a Réti Pálinkaház ügyvezetője büszke az első rumfőzetükre. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • Egyre több pálinkafőző próbálkozik kisebb-nagyobb sikerrel ginfőzéssel hazánkban, számuk mára megközelíti a negyvenet. Győr-Moson-Sopron megyében is számos főzde készít saját recept alapján házi gint. Nem csoda, hiszen az elmúlt öt évben 20 százalékos felfutás volt, és még további tíz évet jósolnak neki.
  • Legalább 4000-féle gin van a világon, amit nagy tisztaságú gabonaszeszből kell készíteni, melynek legfőbb aromahordozója a boróka. Ezenkívül minden főzőmester azt tesz bele, amit jónak lát, őrzik is a receptjét, legyen az kis vagy nagy cég. Így a világ egyik legszabadabb alkoholja is egyben.
  • Talán ez is hozzátett ahhoz, hogy néhány éve ilyen nagy kultúrája lett Magyarországon is. A legtöbben tonikkal vagy koktélokba keverve fogyasztják. A Réti Pálinkaház a ginkészítés után most lefőzte a régió első rumját.

– Egyre többen vannak azok, akik szerint a pálinka túl erős. Így arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk a ginfőzést, mert koktélokba keverve vagy csak tonikkal felöntve már sokkal könnyedebb. A recept nem könnyű, mert a boróka alap-, nagyon erős fűszer, és tartottunk attól, hogy túlzásba visszük. Azonban annyira jól sikerült az első főzés, hogy mára ötfajta található meg a főzde palettáján – mondta el lapunknak Nagy Szilárd, a Réti Pálinkaház főzőmestere és tulajdonosa.

Tomi Rockytól a Viperáig

– Az R1, R2, R3 és az R4 a négy évszakot jelképezi. Az első tavaszra hangolt citrom-bodzavirág, a második őszi hangulatú, amit Irsai Olivér szőlővel készítettünk el. A harmadik a sorban a téli ízvilágot képviseli, került bele alma, füge, fahéj és narancs. A karácsonyi vásárokon nagy sikert aratott, készült belőle forralt gin is, amit Győrben is megkóstolhatnak a Széchenyi téren.

A negyediket a legtöbben Tomi Rocky ginként ismerik, amit a győri paraúszónak főztünk. Mivel ez a nyári ízjegyeket hordozza, így teljes lett a paletta. Emellett az ötödik ginünk a Vipera nevet kapta a védett rákosi vipera után, ami egyben egy hansági specialitás is, és az erre járó turistáknak készítettük. Ízében birses-gyömbéres, de nem kell aggódni, nem csíp, nem mar – fejtette ki Nagy Szilárdné Viktória, a Réti Pálinkaház ügyvezetője.

Nagy Szilárdné Viktória, a Réti Pálinkaház ügyvezetője büszke az első rumfőzetükre. Fotó: Csapó Balázs
Fotós: Csapó Balázs

A régió első rumja a Réti Szirén nevet kapta

– Tavaly elkezdtünk azon gondolkodni, hogy a gin mellett még milyen jó koktélalapot készíthetnénk. Nagyon sok rum- alapú itallal találkoztunk, ezért úgy döntöttünk, belevágunk és elkészítjük a sajátunkat. A recept nem is olyan bonyolult, cukornádléből vagy a cukorgyártáskor keletkezett melaszból főzik. A legtöbben az utóbbit használják, így megpróbáltunk mi is melaszt szerezni – emelte ki Nagy Szilárd.

– Tudtuk, hogy van már két cég, akik készítenek kézműves rumot hazánkban, ezért azt hittük, biztosan lesz, aki az alapanyagot szállítja nekünk. Végül egy németországi kikötőben találtunk rá, Dél-Amerika cukornádültetvényeiről hosszú, rejtélyes úton jutott el hozzánk a sűrű, ragadós melasz. A cefrézése viszont nagyon nehéz, meleg, már-már karibi hőmérsékleten kell erjeszteni. Előnye viszont, hogy gyorsan elkészül – tette hozzá Nagy Szilárdné Viktória.

Csábító és veszedelmes ital lett

A Réti Pálinkaház tulajdonosai elsősorban koktélalapanyagnak készítették, ezért is döntöttek a fehér rum mellett. A barna változatát már hosszabb ideig hordóban kell érlelni. A Kisalföld munkatársai is megkóstolhatták a megye első rumját, és meglepődve tapasztalták, hogy mekkora különbség van azokhoz képest, amiket eddig kóstoltak. Sokkal mélyebb, édesebb és ízesebb, mint az üzletekben kapható külföldi változatok.

– A régió első rumja a Réti Szirén nevet kapta, mert egy igazán kellemes, csábító és veszedelmes ital lett, ugyanakkor a kalózok egykori kedvence is – hangsúlyozta Viktória, akitől azt is megtudtuk, hogy a hideg estéken remek rumpuncs és a győri karácsonyi vásárban is megkóstolható bombardino is készíthető belőle. A Réti Pálinkaház tulajdonosai a recepteket Facebook-oldalukon is megosztották, hogy még hangulatosabbá tegyék az adventi estéket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában