kisalfold.hu podcast

2024.03.10. 07:07

Nők, akik áttörtek a falakat - Az első magyar tudós könyvtárosnő és az első hazai ügyvédnő különleges életútjának nyomába eredtünk Győrben

Nőnap alkalmából az első tudós könyvtáros nő, a soproni születésű Czeke Marianne és az első magyar ügyvédnő, dr. Ungár Margit különleges pályájáról beszélgettünk a Kisalföld stúdiójában. Beszélgetőpartnereink Biczó Zalán, a Széchenyi-egyetem könyvtárosa, helytörténész és dr. Bóka Zsolt győri ügyvéd, külsős egyetemi oktató voltak.

Szeghalmi Balázs

Dr. Bóka Zsolt és Biczó Zalán a Kisalföld stúdiójában.

A kivételes tehetségű és nagy akaraterővel bíró soproni könyvtárosnő életét és tudományos munkásságát ma már emléktábla hirdeti a leghűségesebb magyar városban. Czeke Marianne 1873. október 18-án született Sopronban. 1896-ban tanulmányútra ment Angliába, majd Franciaországba.

Kitűnően megismerte az élő és holt nyelveket és könyvtárosi tudással felvértezve érkezett haza Párizsból a Bibliotheque Nationale-ban szerzett könyvtári gyakorlat után. Az érettségi után, 28 éves korában beiratkozott Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának latin-görög, majd latin-német-francia filológia szakára, 1905-ben pedig doktorátust tett. Rá egy évre, harminchárom éves korában, mint első nőt, az Egyetemi Könyvtár könyvtárosának nevezte ki Ferenczi Zoltán igazgatója. Így hazánknak ő az első női tudós könyvtárosa, akinek az útja Sopronból indult.

Dr. Ungár Margit ügyvédi pályáját ma már szintén egyre többen ismerik meg. Köszönhetően többek közt annak, hogy a Széchenyi-egyetem jogi karának oktatója, dr. Bóka Zsolt újra középpontba helyezte az első magyar női ügyvéd munkásságát, aki alig két évig tartó "kiskapu" révén kezdhette meg egyáltalán egyetemi tanulmányait a jogi karon 1918-ban.

Dr. Ungár Margit olyan időkben próbált meg érvényesülni ügyvédként, amikor teljesen a férfiak dominálták ezt a pályáját. Eleinte óriási sajtófigyelem kísérte a munkásságát, ám az eltökélt debreceni jogásznő kiállta a próbát és az óriási nyomás ellenére hosszú évtizedeken át bizonyított a tárgyalótermekben. Az első magyar ügyvédnő elsősorban családjogi vitákban és büntető ügyekben járt el, híres volt szociális érzékenységéről, a gyengébbek melletti kiállásáról. 

Dr. Bóka Zsolt és Biczó Zalán a Kisalföld stúdiójában.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában