Tisztelgés

2024.03.06. 19:17

Hadisírokat gondoztak a győri kadétok a nyugállományú katonákkal Téten - fotók

"Hol sírjaink domborulnak, Unokáink leborulnak, És áldó imádság mellett. Mondják el szent neveinket" - ezek mellett a gondolatok mellett tisztelegnek a győri katonák a szabadságharc hősei előtt a következő napokban. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett országos megemlékezések részeként az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság győri munkatársai diákokkal és nyugállományú tagtársakkal közösen gondozzák elődeik sírjait Téten és Bőnyben.

Simon Roberta

Győr-Moson-Sopronban az Országos Hadisírgondozó Karbantartási programhoz csatlakozva két helyszínt jelölt ki a győri toborzóiroda, ahol az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban hősi halált halt katonák nyughelyei tisztítják meg és festik újra a feliratokat. A munkálatokba bekapcsolódtak a Győri SzC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum kadétjai, akik iskolai közösségi szolgálatot teljesítettek.

Mellettük a nyugállományú klubok és hagyományőrző egyesületek tagjai is rendszeres támogatói a programnak. Minden évben többször nyújtanak segítő kezet. Téten a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubjától az elnök, Marcsa György nyugállományú őrnagy, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület győri szervezetétől pedig Takács Imre elnök, nyugállományú alezredes csatlakozott. 

A győri toborzóiroda munkatársai kiemelt feladatuknak tekintik a hadisírok gondozását, karbantartását, hogy az utókor számára is jelként szolgáljanak a katonák áldozatvállalására.
Fotó: Rákóczy Ádám

Farkas László Bence főhadnagytól, a hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tiszttől megtudtuk, hogy a város katolikus temetőjében áll Dzwonkovszky László és Münster Ede honvéd-huszár századosok közös emlékhelye, akik 1849. június 13-án a csornai csatában súlyos sebesülés szenvedtek. Végül a téti kórházban haltak hősi halált. A csornai csata volt a szabadságharc egyik utolsó győztes csatája. Impozáns sírjukat 1886. június 13-án emelte a „hálás nemzet kegyelete”, amely ma is a város kiemelt emlékhelye. A közel 140 éves sírkövet és környezetét tisztították meg a szorgos kezű honvédek szerdán. 

A hadisírgondozást csütörtökön Bőnyben folytatják. A település temetőjében a Komárom környéki harcokban hősi halált halt nagybecskereki születésű Pálffy Károly huszár főhadnagy sírját látogatják meg. Az elesett honvéd emlékhelyét 1861. július 8-án emelték, melyet a helyiek ma is gondoznak.

-Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idejéből fennmaradt sírok országszerte is nagyon ritkák, így megőrzésük különös jelentőséggel bír. Kiemelt feladatunk ezen sírok gondozása, karbantartása, hogy az utókor számára is jelként szolgáljanak a katonák áldozatvállalására. Ezzel is felhívva a figyelmet a béke fontosságára - emelte ki Marcsa György.

- Nem hagyhatjuk feledésbe merülni elődeink emlékét. Ha nincs múltja egy nemzetnek, akkor jövője sincs - tette hozzá a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubjának elnöke.

A közös hadisírgondozás végeztével a síroknál főhajtással és mécsesgyújtással rótták le kegyeletüket a megjelentek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában