Futás

2024.04.28. 09:08

A Futókörök Napján negyedik helyezett lett Mosonmagyaróvár - XXL Galéria

A húsz város versenyéből negyedik helyen került ki Mosonmagyaróvár, a Lajta-parti város egyedüliként képviselte Győr-Moson-Sopront: a Futókörök Napja keretében 603-an – köztük a kisgyerekektől a nyugdíjasokig, profiktól az amatőrökig – 5021 kilométert futottak a Báger-tó körül. Dr. Tóth Attila tette meg a legtöbb, hetvenegy kört, ami majd 74 kilométert jelentett, a nőknél pedig Lajtos Ibolya, harmincnégy kört, ami 35 kilométernél több volt. Megemlékeztek a tavaly tragikusan elhunyt Mezei Józsefre is.

Mészely Réka

Tavaly után másodszor csatlakozott a Futókörök Napjához Mosonmagyaróvár. 2023-ban egy váratlan tragédia miatt kellett lezárni a versenyt: a pályán rosszul lett egy futó, életét már nem tudták megmenteni. A mostani esemény megnyitóján   

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester megemlékezett a tavalyi Futókörök Napján elhunyt Mezei Józsefre.
Árvay István mosonmagyaróvári polgármester megemlékezett a tavalyi Futókörök Napján elhunyt Mezei Józsefre.
Fotó: Kerekes István

Futás, gyaloglás a Báger-ring körül

– A város sokat tehet az egészségmegőrzésért. Például azzal, hogy olyan infrastruktúrát épít ki, mint amilyen a Báger-tó körül található, mely akár a gyaloglásra, akár a futásra alkalmas – emelte ki a városvezető, aki szintén futócipőt húzott és öt kört tett meg a Báger-ringen. 

Amint arról beszámoltunk, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége országos eseményén a Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub SE segítette a szervezést. 

– Győr-Moson-Sopront egyedüliként Mosonmagyaróvár képviseli. Nem a tempó számít a versenyen, hanem az, hogy minél több kilométert tegyenek meg a résztvevők – emelte ki Takács László, aki a megnyitón arra buzdított mindenkit, hogy legalább egy körrel többet tegyenek meg, és futás mellett gyalogolni is lehetett. 

Mutassuk meg, milyen komoly sportélet folyik Mosonmagyaróváron! 

– fűzte hozzá a főszervező. 

A közös mozgáshoz számos sportegyesület, civil szervezet, óvoda, iskola, intézmény csatlakozott, de egyéni futók is érkeztek, a kisgyerekektől a nyugdíjasokig, a profiktól az amatőrökig. Az időjárás is kegyes volt a sportolóknak. 

Takács László az esemény zárásaként kiemelte: elégedett a résztvevők létszámával (603-an regisztráltak) és a negyedik hellyel is.

A legkitartóbb futó dr. Tóth Attila

A legkitartóbb futó Mosonmagyaróváron a 71 kört (73.8 kilométer) megtevő dr. Tóth Attila volt.

– Az egyenletesebb tempót választottam, nem a gyorsaság volt a fő célom. Egyébként 65 kört terveztem eredetileg. Ilyen hosszú távon nagyon oda kell figyelni a frissítésre, izotóniás italt, sótablettát és banánt fogyasztottam – árulta el dr. Tóth Attila, aki reggeltől a zárásig szelte a köröket. Az 52 éves doktor elmondta: szeret hosszan futni a természetben, hétvégente 25-30 kilométereket, hétköznapokon 10 kilométereket. Márciusban egyéni indulóként a Balaton Szupermaraton indult, körbefutva a Balatont. Most az Ultrabalatonra készül, de részt vesz az Ultra Tisza-tó versenyen is. Megmérettetné magát a Valencia maratonon is, célja, hogy a maratont három és fé óra alatt lefussa.

– Február 8-án töltöttem az 52. évemet és aznap lefutottam az 52 kilométert – tette még hozzá a verseny nyertese. 

Negyedik helyen zárt Mosonmagyaróvár a Futókörök Napján

A hölgyeknél a legtöbb kört Lajtos Ibolya tudhatja magáénak.

– Jó volt a rendezés, ügyesek a segítők. A szél is jól hűtött – fogalmazott Ibolya, aki mint mondta, munka után állt rajthoz. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan kijöttek a rendezvényre, gyermekekkel.

– Örülök az eredménynek, a város negyedik helyének – emelte ki még a profi futó. 

Idén immár negyedszer rendezték meg a Futókörök Napját ezúttal 20 helyszínnel. Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi években több rekortán borítású, legalább 800 méter hosszú futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával. Ezek a futókörök várták a mozogni vágyókat, egyben a szervezők mindenkit arra ösztönöztek, hogy vállaljanak lakóhelyükhöz közel egy-két kilométert.

Bicskén, Budapesten (IV., X., XV., XVIII. kerületek), Cegléden, Dabason, Egerben, Fóton, Gödöllőn, Gyömrőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kiskőrösön, Mosonmagyaróváron, Pápán, Sárváron, Szarvason, és Szolnokon lehetett futni a IV. Futókörök Napján.

A végeredmény:

  1. Kaposvár - Cseri Park: 894 futó, összesen 10508 km
  2. Budapest XVIII. kerület – Havanna úti lakótelep: 1354 futó, 9737 km
  3. Dabas – Jubileumi Park: 1000 futó, 6928 km
  4. Mosonmagyaróvár – Báger-tó: 603 futó, 5021 km
  5. Sárvár – Csónakázó tó: 546 futó, 5018 km
  6. Kazincbarcika – Csónakázó tó: 603 futó, 4624 km
  7. Hajdúböszörmény – Fürdőkerti futópálya: 491 futó, 4168 km
  8. Eger – Szmrecsányi Lajos Érsekkert: 436 futó, 3727 km
  9. Szarvas – Erzsébet-liget: 620 futó, 3606 km
  10. Szolnok – Tiszaliget: 372 futó, 3356 km
  11. Budapest X. kerület – Sportliget: 416 futó, 3341 km
  12. Budapest IV. kerület – Óceánárok utca: 445 futó, 2989 km
  13. Gödöllő – Alsópark: 412 futó, 2879 km
  14. Kiskőrös – Záportározó: 320 futó, 2568 km
  15. Budapest XV. kerület – Páskom park: 384 futó, 2520 km
  16. Gyömrő – Táncsics utca: 264 futó, 2388 km
  17. Pápa – Külső-Várkert: 214 futó, 2378 km
  18. Bicske – Bicske Szíve Park: 321 futó, 1982 km
  19. Cegléd – Malomtó szél: 501 futó, 1798 km
  20. Fót – Királydomb: 168 futó, 1188 km

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában