Autizmus világnapja

2024.04.06. 18:52

Betekintés az autizmussal élők világába - Az AuTitánok programsorozata a soproni Ligneumban - fotók

Tavaly szeptemberben hozta létre Pap Noémi az AuTitánok elnevezésű kezdeményezést, melynek elsődleges feladata az autizmussal kapcsolatos ismeretátadás és segítségnyújtás, illetve a társadalom érzékenyítése. A kezdeményezés szombaton egy jelentős mérföldkövéhez érkezett, amikor megrendezték az első autizmus világnapi programsorozatot, ahol előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel várták az érdeklődőket a Ligneumban.

Papp Fanni

Az AuTitánok támogatói közösség első alkalommal rendezett egésznapos programsorozatot az autizmus világnapjához kapcsolódva. A rendezvény, amelynek a Soproni Egyetem Ligneum épülete adott otthont nagy népszerűségnek örvend a pedagógusok, a betegségben érintettek és hozzátartozóik körében. Az egésznapos program során olyan fontos témákat boncolgattak a jelenlévők, mint a dinamikus szenzoros integrációs terápia szerepe az autizmussal élő gyermekek esetén, az autizmus és szelektív evés, a szülők érintettsége és a feldolgozás menete, valamint az autizmussal élő gyermekek helye a mai közoktatási intézményekben.

- Elmondhatom, hogy célba ért a rendezvényünk, amelyen a vártnál is többen vettek részt. Sikerült magas színvonalú előadókat meghívnunk, akik széleskörben engedte betekintést az autizmussal élők világába, de ez a nap remek alkalom volt arra is, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Mindezen felül új kapcsolatok is létrejöttek, tehát még tovább fejlődhet a támogatói közösségünk

 - mondta el Pap Noémi, az AuTitánok alapítója és elnöke.

Pap Noémi, az AuTitánok közösségének a megálmodója maga is érintett szülő, illetve egy osztrák szegregált intézmény vezetője. Gyermeke Olivér 12 éves és diagnosztizáltan Asperger-szindrómás autista. Az édesanya irányába tavaly érkezett a felkérés a kisfia osztályfőnökétől, hogy tartson érzékenyítő előadásokat az autizmusról, s innen indult minden. A közösségi platformon, a Facebook osztott meg egy bejegyzést a munkásságáról, amelyet nagy érdeklődés övezett. Innen jött az ötlet, hogy Németh-Kiss Anita gyógypedagógussal együtt rendszeresen tartsanak előadásokat és érzékenyítést a TikTokon keresztül. Mint Pap Noémi mondja, a közösségi oldalakon folyamatosan elérhetik őket az érdeklődők, hiszen nem csak Sopronban szeretnék végezni a munkájukat, hanem a céljuk egy országos összefogás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában